Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Velika očekivanja od turističke sezone u Bihaću i Nacionalnom parku Una

  Predstavnici Turističke zajednice Grada Bihaća nedavno su predstavili kalendar ljetnih dešavanja, kojima se pokušava dodatno osnažiti i proširiti turistička ponuda ovog kraja Bosne i Hercegovine. Kroz period od tri mjeseca predviđeni su brojni kulturni, muzički, zabavni i sportski događaji, od kojih će neke financijski i marketinški upravo pomoći Gradska turistička zajednica i to iz sredstava prikupljenih plaćanjem boravišnih taksi.

  -Grad Bihać napokon ima riješen sistem plaćanja boravišnih taksi i on je kroz nepunu godinu postojanja već dao određene rezultate. Naravno, nisu ga još uvijek prihvatili svi hotelijeri i posebno izdavači smještajnih prostora, ali pokušavamo kroz jedan partnerski odnos uspostaviti komunikaciju i objasniti njegovu važnost. Kroz do sada prikupljena sredstva posredstvom ovog sistema, u mogućnosti smo financijski ili marketinški pomoći održavanje i razvoj nekoliko važnih kulturnih, muzičkih i sportskih dešavanja. Ovog ljeta su to Moto susret ‘Stara karabaja’, muzički festivali ‘Imperium’ i ‘Bihać urliče’, Brdsko – biciklistička utrka ‘Grand prix Bihać’ i Filmski festival ‘Avant i Una’. Tu je još nekoliko događaja, a nadamo se kako ćemo već iduće godine biti u mogućnosti proširiti taj spisak – naveo je direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

  Dodao je i kako se zahvaljući online sistemu prijave boravišnih taksi, napokon može govoriti i o određenim statističkim podacima i parametrima.

  -Moramo biti svjesni da ne možemo graditi i jačati destinaciju, ukoliko izbjegavamo naše osnovne obaveze, pogotovo ako ta sredstva ni ne plaćaju hotelijeri i iznajmljivači, nego naši posjetitelji i turisti. Međutim, svjesni smo da smo još uvijek uslovno rečeno, na početku, pa zato i insistiramo na tom partnerskom odnosu i saradnji, te vjerujemo da neće biti nikakvih problema. Veći hotelijeri su već ozbiljno prihvatili svoju obavezu, a siguran sam da će njihov primjer brzo slijediti i iznajmljivači smještajnih prostora. U prvih pet mjeseci ove godine na online sistemu uskprijava. ba nam je evidentirano nešto više od 17.500 noćenja u gradu Bihaću, što je vjerovatno još uvijek daleko od realne brojke, ali strpljivo ćemo na tome raditi. Mi s druge strane to partnerstvo i saradnju dokazujemo kroz transparentan rad i javne dokaze o načinu trošenja prikupljenog novca – kazao je Amidžić.

  Razlog za ovogodišnji optimizam na sjeverozapadu BiH su i vrhunski rezultati ostvareni u Nacionalnom parku Una, gdje bi se vrlo lako mogla nadmašiti rekordna 2019. godina.

  -Te 2019. godine Nacionalni park Una je posjetilo više od 120.000 gostiju i turista. Parametri potvrđuju kako smo u prvih pet mjeseci ove godine čak za dvadesetak posto nadmašili brojke iz istog perioda 2019., zbog čega i mislimo da je naš optimizam opravdan. Napravili smo ogroman organizacijski i infrastrukturni pomak, a neumorno radimo na promociji i obogaćivanju ponude. Sve to je doprinijelo i tome da se uz naše najbrojnije goste iz regiona i arapskih zemalja, evidentno poveća broj gostiju i turista iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Italije i Slovačke. Konstantno nam se javljaju eminentne evropske televizijske kuće zbog interesa za snimanje dokumentarnih i promo materijala, a ove godine imamo i to zadovoljstvo da se na našoj najatraktivnijoj destinaciji – Štrbački buk, snimaju i sekvence visokobudžetnog holivudskog igranog filma” – riječi su direktora Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarilda Mulića.

  Potvrđeno je i ovogodišnje održavanje Internacionalne turističke Una regate, na kojoj se posljednjeg vikenda u julu očekuje više od 1.000 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije i drugih evropskih zemalja.

  Već su pripremljeni i brojni prateći zabavni i sportski događaji, poput tradicionalnih skokova s Gradskog mosta u Bihaću, blobbing takmičenja, te koncerata regionalnih muzičkih zvijezda Vanne i Senidah.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU