back to top

Susreti prijevoznika: Bez odlaganja, po hitnom postupku, riješiti probleme prijevoznika

Susreti prijevoznika, koje VTK/STKBiH organizira od 2005. godine, jedan je od rijetkih događaja na kojem prijevoznici imaju mogućnost razmijeniti iskustva i upoznati se s novim tehnologijama i legislativom u transportu. U fokusu ovogodišnjih susreta, koji se održavaju 28. i 29. juna, su teme vezane za smart tahograf druge generacije, obaveze prijevoznika iz trećih država, zastoj na graničnim prijelazima i ograničen boravak vozača u EU, novi uvjeti ulaska na teritoriju EU i digitalizacija u ovoj oblasti.

U uvodnom obraćanju, zamjenik generalnog sekretara VTK/STKBiH Nihad Bajramović ukazao je, između ostalog, na probleme prijevoznika, za koje je upravo Komora, kao predstavnik međunarodnih prijevoznika u BiH, zahtjevala hitno rješavanje.

„Osiguranje minimalno još jednog graničnog prijelaza za fitosanitarni pregled je minimalni zahtjev i potreba bh. privrede. Sve naše analize jasno ukazuju  da je potrebno hitno pristupiti izmjeni postojećeg Ugovora o graničnim prijelazima za međunarodni cestovni promet s Republikom Hrvatskom. Veliki problem je i neusklađenost radnog vremena veterinarskih, fitosanitarnih i sanitarnih inspektora na hrvatskoj strani. Također, dopušteni boravak vozača u Schengen zoni je je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana, kao i svakog građanina BiH. Stoga pozdravljamo jučerašnju odluku Vijeća ministara BiH da, na osnovu inicijative Komore, s nadležnim tijelima u EU poduzmu aktivnosti za izuzimanje vozača  od ovog ograničenja,“  rekao je Bajramović. U prethodnom periodu, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH zaprimilo je brojne dopise od VTK/STK BiH , kao i domaćih prijevoznika, u vezi sa problematikom ograničenog broja dana boravka na teritoriji Evropske unije.

#td_uid_1_668329bdf3c94 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/06/8-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_668329bdf3c94 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/06/7-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_668329bdf3c94 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/06/5-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_668329bdf3c94 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/06/6-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

„Na svim sastancima s delegacijama Evropske unije, kontinuirano insistiram da se ovaj problem riješi i da se naši vozači izuzmu iz ovih ograničenja, kao što je to već urađeno za posade brodova, pilote i druge specijalne kategorije radnika. Smatramo da je od ključne važnosti omogućiti našim vozačima slobodnije kretanje kako bi mogli nesmetano obavljati svoje poslove i privatne obaveze“, kazao je  ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

Podsekretar Ministarstva za infrastrukturu Republike Slovenije Zdravko Igličar  istakao je da su pravila o vremenu vožnje i odmorima važeća već 50 godina te da će se uvođenjem pametnih tahografa nove generacije povećati kontrola rada vozača i osigurati bolja sigurnost saobraćaja.

Sponzori ovogodišnjih Susreta su BiH truck d.o.o. Sarajevo, Volvo d.o.o. Sarajevo, TimoCom GmbH i Sejari d.o.o.

Objava Susreti prijevoznika: Bez odlaganja, po hitnom postupku, riješiti probleme prijevoznika pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU