Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Federalno ministarstvo prostornog uređenja organizator međunarodne konferencije o energetskoj efikasnosti

  Federalno ministarstvo prostornog uređenja Bosne i Hercegovine organizira međunarodnu konferenciju “Poboljšanje okruženja za energetsku efikasnost u sektoru javnih zgrada u Bosni i Hercegovini”, koja će se održati 14.09.2022. godine, u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

  Bosna i Hercegovina je okarakterizirana kao zemlja sa vrlo visokim stepenom energetske neefikasnosti u sektoru zgradarstva, industrije i usluga. Prosječna potrošnja energije u javnim zgradama u Bosni i Hercegovini je tri puta veća od prosjeka u EU, što ih kategorizira kao potpuno energetski neefikasne zgrade. Uzrok sporog napretka u poboljšanju energetske efikasnosti (EE) u Bosni i Hercegovini su neharmonizirani zakoni i nepostojanje podzakonskih akata u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije kao i nepostojanje mehanizama finansiranja.

  Istovremeno, Bosna i Hercegovina ima jedan od najznačajnih potencijala za skladištenje energije u regionu i mogla bi bazirati svoj dalji srednjoročni ekonomski razvoj i kreiranje novih radnih mjesta na mjerama poboljšanja EE u javnom i stambenom sektoru.

  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prepoznala je značaj energetske efikasnosti ka održivom ekonomskom razvoju BiH i pridruživanju naše zemlje EU, te kroz projekat Svjetske banke za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini (BEEP), koji se realizira od 2016. godine u Federaciji BiH, nastoji ukazati na  benefite poboljšanja EE u sektoru javnih zgrada i podržati razvoj skalabilnih modela finansiranja energetske efikasnosti.

  Međunarodna konferencija “Poboljšanje okruženja za energetsku efikasnost u sektoru javnih zgrada u Bosni i Hercegovini”, okupit će sve zainteresirane aktere na lokalnom tržištu energetske efikasnosti i iz sektora javnih zgrada kako bi razgovarali o svim aspektima relevantnim za EE u javnim zgradama, posebno o modelima finansiranja i izgradnji kapaciteta. S ciljem uklanjanja postojećih prepreka za razvoj tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti u sektoru javnih zgrada, ovaj događaj poslužit će kao platforma za prezentiranje novih ideja i rješenja koja će Bosni i Hercegovini pomoći u procesu pristupanja EU i ispunjavanju zahtjeva iz Ugovora o enegetskoj zajednici.

  Konferencija će ugostiti ugledne domaće i međunarodne stručnjake koji će prezentirati svoja iskustva i razgovarati o sljedećim temama:

  • Institucionalni okvir za energetsku efikasnost u sektoru zgradrstva u FBiH
  • Transponiranje direktiva EU o energetskoj efikasnosti (obaveze i napredak)
  • Kreiranje pravnog i regulatornog okvira koji je stimulira energetsku efikasnost u sektoru javnih zgrada
  • Održivi modeli finansiranja mjera energetske efikasnosti u sektoru javnih zgrada i spremnost BiH za njihovu implementaciju
  • Primjeri najbolje prakse za poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada u EU i regionu.

  Zaključci konferencije biće iskorišteni za kreiranje stimulirajućeg okruženja za energetsku efikasnost u sektoru javnih zgrada, te brži napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

  Detaljan dnevni red, kao i više informacija o govornicima i konferenciji dostupno je na web stranici https://fmpu.gov.ba/konferencija-improving-energy-efficiency/

   

  Objava Federalno ministarstvo prostornog uređenja organizator međunarodne konferencije o energetskoj efikasnosti pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU