11.6 C
Sarajevo
NaslovnicaBanke i kreditiRaiffeisen Bank International postala potpisnik globalnih Principa odgovornog bankarstva

Raiffeisen Bank International postala potpisnik globalnih Principa odgovornog bankarstva

()

Raiffeisen Bank International postala potpisnik globalnih Principa odgovornog bankarstva

Raiffeisen Bank International (RBI) je zvanični potpisnik UN-ovih Principa odgovornog bankarstva – jedinstvenog okvira za održivu bankarsku industriju koji se razvija putem inovativnog partnerstva banaka širom svijeta i Finansijske inicijative Programa za okoliš Ujedinjenih nacija. 

Principi odgovornog bankarstva definišu ulogu i odgovornost bankarske industrije, kao i usklađenost bankarskog sektora sa UN-ovim Ciljevima održivog razvoja i Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama potpisanim 2015. godine. Važno je dodati da ovi principi omogućavaju banci da inkorporira održivost u sve oblasti svog poslovanja, te da identifikuje gdje ima potencijala da ostvari najveći uticaj svojim doprinosom održivom svijetu. Ovi principi također omogućavaju banci nove poslovne prilike sa pojavljivanjem ekonomije održivog razvoja.

Za RBI grupaciju je održivost uvijek bila osnovni princip i mjera poslovnog uspjeha. Održivost se smatra odgovornom poslovnom aktivnošću radi dugoročnog, ekonomski pozitivnog rezultata, uzimajući u obzir ključne društvene i ekonomske aspekte. Značaj ove teme se, između ostalog, odražava u činjenici da je RBI najveći izdavatelj zelenih obveznica među austrijskim bankama. Primarni cilj nam je, kao odgovornim bankarima, dugoročna dodatna vrijednost, paralelno sa unapređivanjem uticaja poslovanja na održivost. Kako bi se ovo postiglo, usvojen je holistički pristup.

Raiffeisen Bank International
Johann Strobl, generalni direktor Raiffeisen Bank International AG

Johann Strobl, generalni direktor RBI-a je izjavio: “Veoma smo ponosni što smo prva austrijska grupacija koja se pridružila Prinicipima odgovornog poslovanja UNEP FI-a. Kao dugogodišnji član UNEP finansijske inicijative, potpisivanje ovih principa smatramo još jednim ključnim događajem u našem održivom razvoju. Stoga ćemo dodatno intenzivirati napore kako bismo ojačali naše strateško opredjeljenje odgovornog bankara. Cilj nam je da ponudimo održive finansijske proizvode i usluge kako bismo podržali naše klijente u njihovoj transformaciji u smjeru održive budućnosti i stoga dali pozitivan doprinos društvu. Odgovorno bankarstvo smatramo važnim elementom za naš budući poslovni rast. To se podudara i sa našom Vizijom za 2025. godinu da postanemo grupacija za finansijske usluge sa najviše preporuka na tržištima SIE na kojima poslujemo.”

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

spot_img

najnovije biznis vijesti

možda vas zanima