Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Počeo energetski samit u BiH 2023

   

  U Neumu je počeo Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023. Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, ovogodišnji su organizatori samita.

  Počeo Energetski Samit U Bih 2023“Sjedinjene države su organizirale prvi Energetski samit 2015, i svi mi ovdje – predstavnici vlada, energetske industrije, privatnog sektora, civilnog društva i međunarodne zajednice – zajedno smo napravili značajan napredak ka većoj energetskoj sigurnosti i tranziciji ka zelenoj ekonomiji. Imam vrlo važnu poruku za bh. donosioce odluka: vrijeme za Bosnu i Hercegovinu da krene pravim putem energetske budućnosti ističe. Taj put je jasan – energetski sektor koji je integriran i usklađen sa Evropskom Unijom, zaštićen od cyber sigurnosnih prijetnji i od prijetnji u snabdijevanju, te transformiran prema zelenim, održivim energetskim izvorima”, naglasio je Michael Murhphy, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

  Počeo Energetski Samit U Bih 2023„Britanska ambasada je sa velikim zadovoljstvom podržala održavanje ovogodišnjeg Energetskog samita. Budući da je Bosna i Hercegovina bogata hidro, solarnim i vjetro potencijalom, energetska tranzicija joj pruža odličnu priliku da se razvije u ekonomiju zasnovanu na obnovljivim i čistim izvorima energije i tako postane konkurentnija. Usvajanje politika i zakona koji omogućavaju razvoj obnovljivih izvora energije, zajedno s masovnim investicijama u taj potencijal, najbolja su garancija dugoročne energetske sigurnosti koja podupire ekonomsku stabilnost u BiH. Proces prelaska na čistu i obnovljivu energiju treba pripadati građanima i može donijeti BiH trostruku nagradu: energetsku sigurnost, manje cijene energenata i čišći zrak. Kao šampion zelenog rasta, Ujedinjeno Kraljevstvo je tu da pomogne BiH da ostvari ciljeve pravedne i inkluzivne energetske tranzicije koja podupire ekonomski rast“, istakao je Julian Reilly, britanski ambasador u BiH.
  Počeo Energetski Samit U Bih 2023„Ne postoji dobar razlog da se ne prihvati čišća budućnost. Evropska unija je spremna osigurati finansijska sredstva i ekspertizu BiH za energetsku tranziciju kroz više instrumenata, poput Zelene agende za Zapadni Balkan, Ekonomskog i investicionog plana i projekta EU4Energy, ali i kroz Paket energetske podrške EU, koji donosi 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima u BiH i pomoć u energetskoj tranziciji. Energetska tranzicija je ključna za unapređenje kvalitete života u BiH i evropski put, a mi ostajemo vjeran prijatelj i partner ovoj zemlji za održiviju budućnost“, naglasio je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.
  Počeo Energetski Samit U Bih 2023„Njemačka i Bosna i Hercegovina zajedno rade na osiguravanju održive budućnosti kroz energetsku tranziciju i mjere zaštite klime. Podržavamo BiH da provede svoj Nacionalni energetski i klimatski plan kroz tehničku saradnju koju provodi GIZ i finansijsku podršku KfW-a. Regionalno klimatsko partnerstvo za Zapadni Balkan dogovoreno na prošlogodišnjem Berlinskom samitu dat će dodatni poticaj BiH u ostvarenju svojih ciljeva za smanjenje emisija. Očigledno je za naše dvije zemlje, region i svijet u cjelini: naši klimatski ciljevi mogu se postići samo zajedničkim naporima”, poručio je dr. Thomas Fitschen, ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini.
  Počeo Energetski Samit U Bih 2023„Čista i inkluzivna energetska rješenja su ključni prioritet UNDP-a na globalnom nivou i ponosni smo što više od decenije podržavamo naše partnere u Bosni i Hercegovini u agendi klimatskih promjena. Tokom ovih godina, kroz projekte koje finansiraju naši dugogodišnji partneri kao što su Švedska, Zeleni klimatski fond (GCF) i drugi, agenda energetske efikasnosti u javnom sektoru je značajno uznapredovala, otvarajući put za modele ozelenjavanja u stambenom sektoru i za preduzeća. BiH je napravila određene konkretne pomake u ovoj oblasti, ali sada je vrijeme je da se ti napori povećaju i ubrzaju. Dostupna i čista energija znači čistiji zrak i okoliš, uštede u budžetu, zelena radna mjesta. Ono što je dobro za ljude i za planet dobro je i za privredu i za preduzeća”, rekla je Steliana Nedera, Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.
  Počeo Energetski Samit U Bih 2023„Prenos znanja i iskustava iz Republike Češke u Bosnu i Hercegovinu, kako iz javnog, tako i privatnog sektora je nešto na što smo izuzetno ponosni i zbog toga nam je bitno da smo dio današnjeg događaja. Češka ekspertiza u poljima energetske efikasnosti, cyber sigurnosti, ali i drugim srodnim temama je prilika za jačanje odnosa između naše dvije države kroz razvojnu i ekonomsku saradnju“, poručila je Ambasadorica Republike Češke u BiH Ivana Hlavsova.
  Najveći samit ove vrste u Bosni i Hercegovini, ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere. Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

  Panel diskusije moguće je pratiti putem live YouTube prijenosa na zvaničnom profilu USAID misije u BiH.Počeo Energetski Samit U Bih 2023

  Objava Počeo energetski samit u BiH 2023 pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU