Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Kreirana platforma za pristup finansiranju mjera energetske efikasnosti

  U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu predstavljena je online platforma E-prijava. Radi se o platformi koju je kreirao projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID EPA, i koja će doprinijeti sistemskom pristupu finansiranju mjera energetske efikasnosti u BiH.  Prvi takav primjer bit će dodjela grant sredstava Evropske unije za mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, kao i u mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP).

  Za ovu namjenu, Evropska unija izdvojila je grant sredstva u iznosu od 12,9 miliona KM za domaćinstva i 12,9 miliona KM za mikro, mala i srednja preduzeća. U narednom periodu, očekuje se objava javnog poziva za dodjelu sredstava za 2023. godinu koji će u ime Vlade FBiH objaviti Fond za zaštitu okoliša FBiH.

  Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, pozvao je građane i MMSP da se prijave na Javni poziv kada bude objavljen i učine prvi korak ka energetski efikasnijoj budućnosti.

  “Očekujemo da će ovaj paket podrške Evropske unije kao i IT sistem za njegovu implementaciju, doprinijeti unapređenju energetske efikasnosti za minimalno 2600 domaćinstava i minimalno 264 mikro, mala i srednja preduzeća. Zahvaljujem se Evropskoj uniji na vrlo vrijednoj pomoći građanima i privredi, te projektu Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Asistencija energetskom sektoru na tehničkoj izradi platforme”, istakao je ministar Lakić i dodao da mjere energetske efikasnosti pored dugoročne uštede novca, unapređuju životni standard građana i tržišnu konkurentnost MMSP.

  Sastanak Eprijava

  Specijalista za upravljanje projektima USAID BiH Ankica Gavrilović, naglasila je da USAID već dugi niz godina pomaže institucijama u Bosni i Hercegovini koje rade u oblasti energetske efikasnosti.

  “Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti zajednički rad na uvođenju održivog finansijskog mehanizma putem kojeg bi uspješno, na sistemski način provodili sve programe finansiranja mjera EE u stambenom sektoru kao i u MMSP. Ovo je idealno vrijeme, budući da nova Vlada pravi programe rada za naredni period i smatramo da je izuzetno važno uključiti energetsku efikasnost kao razvojni mehanizam, donijeti odgovarajući zakonski okvir i omogućiti građanima Federacije da iskoriste prednosti energetski efikasne budućnosti”, kazala je Gavrilović te dodala da se platforma E-prijava osim javnog poziva za 2023. godinu, može koristiti i za sve buduće programe koje Fond za zaštitu okoliša bude imao na raspolaganju za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

  Platformu E-prijava pripremio je Projekat Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH te uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

  Objava Kreirana platforma za pristup finansiranju mjera energetske efikasnosti pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU