Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  MA BRAVO MOMCI: Firmu osnovali u augustu, a već prodaju svoju treću CNC mašinu


  Ma Bravo Momci: Firmu Osnovali U Augustu, A Već Prodaju Svoju Treću Cnc Mašinu

  U okviru projekta “I oni su budućnost Tešnja” kojim Općina Tešanj želi predstaviti mlade uspješne ljude, i njihova profesionalna i životna postignuća, Općinski načelnik sa saradnicima posjetio je novootvorenu firmu MHM Robotics.

  Radi se o firmi koju su tri mladića iz Tešnja, Muhamed Ljevaković, Harun Hatkić i Medin Zukanović pokrenuli 15. augusta ove godine, a već u septembru su proizveli svoju prvu prototip mašinu kako bi se predstavili na Sajmu privrede “Tešanj 2022”.

  U međuvremenu su prodali dvije CNC mašine na domaćem tržištu, dok treću završavaju za poznatog kupca u Tešnju.

  Mašine su unikatne, i rađene namjenski od projektovanja pa do hardvera i softvera. Radi se o najsavremenijim tehnologijama koje uključuju automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju. Njihovim mašinama moguće je upravljati na daljinu, a rješavaju komplicirane probleme u proizvodnji. Za sada su fokusirani na drvnu, metalnu i tekstilnu industriju.

  Cijena njihovih mašina se kreće od 30.000 KM do 200.000 KM i više. Na cijenu utiče sama složenost procesa koje ovi “pametni strojevi” izvode. Svaku mašinu nude u tri različita cjenovna razreda, ovisno o kvaliteti komponenti koje se koriste. Već sada su ozbiljni konkurenti turskim i kineskim proizvođačima.

  Nemamo serijsku proizvodnju. Svaka mašina je unikat, i rješenje za sebe. Robotizacija i nije neka novost u svijetu. Prednost se daje digitalizaciji i nastojanju da se kreiraju rješenja koja uključuju saradnju i komunikaciju više različitih robota i automatiziranih sistema u okviru složenih proizvodnih procesa. Mi prodajemo pamet, ali nije nam teško zasukati rukave i zavariti željezne konstrukcije, ofarbati površine, prevesti materijale”, ističu Muhamed, Harun i Medin.

    Ermin Čengić za Oslobođenje: Potpuna liberalizacija AO treba biti vezana za ulazak u EU

  Ova tri mladića su istinski predstavnici i predvodnici jedne generacije koja želi živjeti od svoga znanja stečenog u našim školama i fakultetima, i od svoga rada kao navike koju su stekli tako kako su ih njihovi roditelji odgojili. Čestiti, nenametljivi, širokih pogleda i shvatanja, Tešanj doživljavaju kao mjesto rođenja odakle će osvajati tržište regije i Evrope. Njihov plan je dalji rast, zapošljavanje i edukacija nove i stručne radne snage. Žele pokrenuti neku vrstu razvojnog centra iz kojeg će poteći znanje i u kojem će se obučavati njihovi budući dobavljači, i osnivači novih firmi”, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

  Tokom posjete, mladići su naglasili da mladima u Tešnju i izvan njega savjetuju da, prije nego što odluče odustati, barem jednom pokušaju pokrenuti vlastiti biznis, ili na neki drugi način se okušati na tržištu rada, i tako dokažu sami sebi, a i drugima da imaju vrijednost koju neko jedva čeka.

  Medin, Harun i Muhamed su sasvim obični mladi ljudi i predstavnici generacije koju zanima integracija i saradnja, koja je hrabra i ima dovoljno samopouzdanja da se suoči sa zahtjevima globalnog tržišta. Vole svoju domovinu, ali ih zanima cijeli svijet. Njihovi su ciljevi jasni. Istovremeno, čvrsto su na zemlji. Lete visoko, ali ne i previsoko. Sanjaju i ostvaruju svoje snove. Jer, sve što su stekli, postigli su vlastitim znanjem i radom.

  Zato su Harun, Muhamed i Medin s pravom prvi predstavljeni u okviru projekta “I oni su budućnost Tešnja”.

    Novalić u Banovićima naglasio značaj rudnika za stabilnost elektroenergetskog sistema

  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU