Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Omogućeno puštanje u rad 76 solarnih elektrana u FBiH

  U periodu od 12.07.-14.07.2022. godine, u sjedištu Operatora za OIEiEK, potpisano je 76 Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije iz postrojenja u probnom radu, iz primarnog izvora solarne energije.

  Potpisivanjem pomenutih Ugovora, biti će omogućen otkup električne energije koja se iz 76 solarnih elektrana predaje u distributivnu mrežu elektroprivrednih poduzeća u Federaciji BiH, navodi se u saopćenju OIEiEK-a.

  – Otkup električne energije iz ovih 76 postrojenja, vršit će se po referentnim otkupnim cijenama, u trajanju najviše do šest mjeseci, odnosno dok proizvođač ne stekne status kvalifikovanog proizvođača električne energije kod Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, a samim tim i uslove za podnošenje zahtjeva Operatoru za OIEiEK za otkup električne energije iz postrojenja obnovljivih izvora energije po referentnim cijenama – izjavio je direktor Operatora za OIEiEK, Edim Memić.

  Prijedlog ministra Džindića

  Na prijedlog Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Nermina Džindića (SBB), Vlada Federacije BiH usvojila je obavezujuće ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji predstavljaju kontinuitet utvrđenih obavezujućih ciljeva iz APOEF-a.

    Vlada FBiH odlučna da cijene peleta i ogrjevnog drveta budu prihvatljive za građane

  Usvajanjem ove odluke, omogućen je otkup električne energije iz postrojenja u probnom radu, te otkup električne energije po referentnim cijenama, ukoliko se proizvodnja kvalifikovanih proizvođača uklapa u obavezujuće ciljeve. Ova odluka se primjenjuje do donošenja planskog dokumenta kojim će biti utvrđeni obvezujući ciljevi za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji Bosne i Hercegovine do 2030. godine, sukladno obavezama proisteklim iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

  Usvajanjem Ove Odluke, Omogućen Je Otkup Električne Energije Iz Postrojenja U Probnom Radu

  – Za otkup električne energije od kvalifikovanih proizvođača po garantovanim otkupnim cijenama potrebno je usvojiti planske dokumente koji bi isto omogućili. Prije svega, neophodno je usvajanje novog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije – ističe Memić.

  Nacrt novog Zakona

  Naime, na prijedlog Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je na svojoj 321. sjednici, održanoj 30.06.2022. godine, utvrdila Nacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i isti uputila Parlamentu Federacije BiH na dalje postupanje. Nacrt ovog Zakona, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH će razmatrati na sjednici zakazanoj za 26.-27.07.2022. godine.

    Produžen rok za podnošenje prijava za finansiranje projekata općina i gradova u FBiH

  – Nacrt novog Zakona, umjesto dosadašnjeg otkupa električne energije iz obnovljivih izvora energije putem podsticajnih cijena, predviđa transparentniji i ekonomičniji način podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije kroz aukcije za izgradnju novih elektrana velikih snaga – istaknuo je Memić.

  Također, Memić posebno ističe kako će novim Zakonom biti uveden sistem prosumera. Na ovaj način će se omogućiti građanima, odnosno privatnim kompanijama da uz status potrošača steknu i status proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije. Slijedom uvođenja jeftinijih i efikasnijih sistema tržišnih šema podsticaja, te realizacijom građanske energije, Federacija Bosne i Hercegovine/Bosna i Hercegovina pribiližit će se energetskim politikama Evropske unije, navodi se u saopćenju OIEiEK-a.

  Biznis.ba

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  MOŽDA VAS ZANIMA