Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Brčko dobija dva izuzetno značajna projekta: Ekonomski uključiti žene i mlade iz distrikta

  Brčko Dobija Dva Izuzetno Značajna Projekta: Ekonomski Uključiti Žene I Mlade Iz Distrikta

  U okviru trećeg poziva za dostavljanje projektnih ideja kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, koji se finansira iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) Evropske unije, pozitivno su ocijenjena dva projektna sažetka iz Brčko distrikta BiH.

  Riječ je o projektima: NEwly established Start-up Enterprise SERvices (NESESER) i Cross-border cycle networks – a closer look of history and nature (CYCHAN), iza kojih stoji Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH (RGFBD), a ukupna procijenjena vrijednost oba projekta je 1,2 miliona KM, saopćili su iz Vlade Brčkog.

  Preduzetnički centar

  U okviru projekta NESESER, glavni nosilac i aplikant na projektu je Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH, dok je Grad Loznica partner zajedno s još jednim nevladinim udruženjem iz Republike Srbije.

  Implementacijom navedenog projekta na području Brčko distrikta (BiH) i Grada Loznica (Srbija) intenzivirat će se aktivnosti na tzv. socijalnoj i ekonomskoj uključenosti, posebno sa stanovišta ranjivih grupa, žena i mladih.

  Za nekoliko mjeseci smo pokazali da postoji veliki potencijal za privlačenje eksternih izvora finansiranja za projekte u Brčko distriktu BiH, kaže Zlatan Musić

  To će ujedno, kako je navedeno, biti i pretpostavka za osnivanje Preduzetničkog centra sa poslovnim inkubatorom po uzoru na susjedne i zemlje Evropske unije, čiji će korisnici biti start-up preduzeća u vlasništvu mladih osoba i žena.

  Kada je u pitanju drugi projekt CYCHAN, Jedinica za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH je partner Razvojnoj agenciji SREM iz Srbije, a projekt je također pozitivno ocijenjen. On ima za cilj podršku razvoja turističkih proizvoda s obje strane granice, saradnju na pitanju planiranja biciklističke rute Brčko – Šid, te nabavku modernih e-bicikala i e-trotineta u užoj jezgri ova dva grada na korištenje građankama i građanima Brčkog (BiH) i Šida (Srbija).

  Izvori finansiranja

  – Kao novoosnovana Jedinica za implementaciju projekata, uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, za nekoliko mjeseci smo pokazali da postoji veliki potencijal za privlačenje eksternih izvora finansiranja za projekte u Brčko distriktu BiH i ove pozitivne vijesti iz Programa prekogranične saradnje Srbije – BiH daju nam dodatnu motivaciju da se još više angažiramo i ulažemo trud u svakodnevni rad. Evaluacija punih projektnih aplikacija očekuje su u skorije vrijeme i iskreno se nadamo da ćemo imati finalno odobrenje za implementaciju ova dva projekta od 1,2 miliona KM, o čemu će javnost biti blagovremena obaviještena, rekao je Zlatan Musić, šef Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH.

  Projekt CYCHAN za cilj ima podršku razvoja turističkih proizvoda u BiH i Srbiji, te saradnju na pitanju planiranja biciklističke rute Brčko – Šid

  U okviru trećeg poziva IPA II potencijalnim aplikantima su dostupna 3,2 miliona eura i to za projekte u oblasti socijalne i ekonomske inkluzije te razvoja turizma u programskom području koje u BiH obuhvata 67 općina, Brčko distrikt BiH i četiri okruga u Srbiji, navodi se u saopćenju.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU