Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Obitelji u Evropskoj uniji u prosjeku troše 14,3 posto plaće na hranu, a u BiH više od 40

  Niska primanja i visoke cijene hrane dva su elementa zbog kojih je ekonomska snaga BiH takva da veliki dio žitelja jedva spaja kraj s krajem, piše Večernji list BiH.

  Kada je riječ o suočavanju s inflacijskim udarima, nastavljaju se i u ovoj godini, vremenu kada je zbog pada cijena energenata trebalo doći do usporavanja inflacijskih kretanja.

  Standard i potrošnja

  No, osim nekoliko proizvoda, poput ulja i mlijeka, ostatak palete proizvoda i dalje drži cijene dovoljno visoko da zadaje glavobolje svima koji svakodnevno idu u nabavu. S druge strane, prosjeci Evropske unije su takvi da žitelji većeg broja zemalja nemaju mnogo problema kada trebaju odvojiti dio svojih sredstava za nabavu namirnica, a razlog je usklađenost primanja s cijenama, posljedica čega je podatak da žitelji Unije u prosjeku troše višestruko manje sredstava na prehranu. U prosjeku kućanstvo u Evropskoj uniji troši oko 14,3 posto novca na hranu i bezalkoholna pića, dok u BiH taj postotak u ukupnoj potrošačkoj košarici prelazi 40 posto, što dovoljno govori o neusklađenosti visine plaća i cijena osnovnih prehrambenih proizvoda. U kontekstu Evropske unije riječ je o podacima koji su objavljeni prije inflacijskog udara, no ako se uzme u obzir da je došlo do rasta plaća u zemljama Evropske unije, za pretpostaviti je kako udio hrane u prosječnim mjesečnim izdacima nije pretjerano rastao.

  Podaci o visini prosječne plaće dovoljni su za izvući zaključak koliko je zapravo žiteljima BiH teže preživjeti u odnosu na susjede u evropskim zemljama. Prosječna neto plaća u martu ove godine u BiH je iznosila 1260 KM (okvirno 630 eura), dok je s druge strane prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za mart 2023. iznosila 1130 eura, odnosno gotovo dvostruko više. Izravno vezana uz ovu problematiku je i tematika kupovne moći, a iz nedavno objavljenih podataka Evropske statističke agencije (Eurostat) vidljivo je o kakvim se razlikama među državama radi. Naime, u kontekstu Evropske unije najveći je BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, zabilježen u Luksemburgu, čija je razina viša od dva i pol puta od prosjeka Evropske unije i iznosi 268 posto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižoj razini s 57 posto prosjeka Evropske unije. Istodobno, bruto domaći proizvod po stanovniku, prema standardu kupovne moći u BiH, u 2021. godini iznosio je tek 33 posto prosjeka Evropske unije.

  Sve navedeno jasno upućuje na potrebu ubrzanja ekonomskih reformi kako bi se životni standard žitelja BiH podignuo, a zemlja dodatno naglasila svoje komparativne prednosti kada govorimo o konkurentnosti gospodarstva. Ohrabruje kako je politička situacija kao preduvjet ekonomskih reformi u posljednje vrijeme stabilizirana do te mjere da se sada može jasno govoriti o ubrzanju reformi kojima će se smanjiti porezno opterećenja rada, ubrzati birokratske procedure registracije tvrtki, započeti s digitalizacijom. Važan segment ekonomskog jačanja pruža se kroz otvaranje vrijednih programskih sektora unutar IPA III pretpristupnog fonda Evropske unije, čija je vrijednost 14 milijardi eura, a koja će za BiH značiti do sada neviđene prilike. Međutim, treba uputiti na činjenicu da sredstva nisu unaprijed alocirana po godinama za svaku od država, već će iznosi ovisiti o zrelosti programa, a to u prijevodu znači kako je politička stabilnost ključni segment o kojem će ovisiti sposobnost BiH da povuče veće iznose sredstava.

  Ekonomske reforme

  Za to vrijeme, a kada govorimo o položaju žitelja BiH, svakako treba uputiti da usporavanje inflacije uz rast standarda, odnosno primanja, može voditi poboljšanju stanja u kućnim proračunima. Rješenje je, naravno, u provedbi ekonomskih reformi, uključujući i radno zakonodavstvo, a sve u cilju stvaranja preduvjeta za jačanje domaćeg gospodarstva, rast plaća, nove investicije koje uvijek rezultiraju i novim radnim mjestima te jačanjem ukupnog standarda.

  Objava Obitelji u Evropskoj uniji u prosjeku troše 14,3 posto plaće na hranu, a u BiH više od 40 pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU