Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Kompanije useljenika snažan su ekonomski faktor u Beču

  Privredna komora Beča prvi put je ispitala ekonomski značaj kompanija čiji vlasnici imaju migrantsko porijeklo. U Beču je aktivno oko 34.000 pojedinačnih kompanija useljenika koji ukupno ostvaruju godišnji promet od oko 6,4 milijarde eura i bruto dodatnu vrijednost (BDV) od 7,45 milijardi eura.

  To dovodi do doprinosa od 8,3 milijarde eura bruto regionalnom proizvodu Beča. Ekonomski učinak tih kompanija u Beču ima uticaj od gotovo 10 milijardi eura na bruto domaći proizvod (BDP) cijele Austrije.

  – Kompanije useljenika ne samo da obogaćuju raznolikost korporativnog pejzaža u Beču, već su i snažan ekonomski faktor – kaže predsjednik Privredne komore Beča, Walter Ruck.

  Migraciona pozadina postoji ako poduzetnik nema austrijsko državljanstvo ili rođen je u drugoj državi. U Beču 7.400 poduzetnika sa migracionim porijeklom ima austrijsko državljanstvo, 4.500 slovačko, 3.800 rumunjsko i 2.600 njemačko državljanstvo.

  – Beč kao poslovnu lokaciju karakteriše prije svega heterogenost i raznolikost. To nam je također pomoglo da bolje prebrodimo krizu uzrokovanu panedmijom koronavirusa, jer ova raznolikost smanjuje takozvani rizik klastera. Činjenica da svake godine, čak i za vrijeme pandemije, više od 200 kompanija iz inozemstva započne poslovanje u Beču, dodatni je dokaz atraktivnosti grada kao poslovne lokacije kaže Ruck.

  Kompanije useljenika direktno zapošljavaju oko 21.000 ljudi. Osim toga, nova radna mjesta se otvaraju kroz usluge od drugih kompanija i kroz potrošačku potrošnju zaposlenih. Time se osigurava i potom otvara oko 45.500 radnih mjesta s punim radnim vremenom u Beču, a u Austriji čak 58.300 radnih mjesta.

    Šta rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?

  Bečke kompanije sa migrantskim porijeklom plaćaju oko 3,7 milijardi eura godišnje poreza i doprinosa.

  Ako se detaljno pogleda ekonomski značaj kompanija useljenika sa sjedištem u Beču, najvažnija grana je trgovina. Ovdje poduzetnici iz inozemstva ostvaruju godišnju dodatnu vrijednost od oko 1,8 milijardi eura.

  Drugi po snazi sektor su nekretnine i stanovanje sa 760 miliona eura. Na trećem mjestu su slobodne tehničke usluge sa 708 miliona eura.

  U građevinarstvu te kompanije osiguravaju godišnju dodatnu vrijednost od 694 miliona eura, u ostalim privrednim uslugama 642 miliona eura, a u smještajnoj i ugostiteljskoj industriji 510 miliona eura, javlja Eurocomm PR Sarajevo.

  The post Kompanije useljenika snažan su ekonomski faktor u Beču appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU