Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Implementacija mjera energetske učinkovitosti na zgradi Pravosudnih Institucija FBiH u Sarajevu

  Projekt energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP i Dodatno finansiranje za BEEP) provodi se od 2016. godine, a do sada je u okviru ovog projekta obnovljeno 89 zgrada javne namijene, te je poboljšan komfor za oko 563.000 korisnika i kreirano 2.300 zelenih radnih mjesta.

  Tim povodom, delegacija Svjetske banke je posjetila zgradu Pravosudnih Institucija FBiH u Sarajevu, koja je jedan od 20 objekata javne namjene koji su prošli proces implementacije mjera energetske učinkovitosti u okviru Projekta u Kantonu Sarajevo, a u koje je investirano 14 miliona maraka.

  Projekt “Energetske učinkovitosti za BiH” (AF BEEP) finansira se putem kreditnih sredstava Svjetske banke, a rezultati ostvareni projektom u periodu od 2016. do 2023. godine najbolji su primjer dobre sinergije između ministarstva, projektnog tima i finansijera.

  U obnovu zgrade Pravosudnih Institucija FBiH uloženo je oko dva miliona i sto četrdeset tisuća KM. Očekivana godišnja ušteda energije, u ovom objektu, nakon implementacije mjera iznosi 613.538,00 kWh/god, što će rezultirati značajnim smanjenjem emisije CO2 od 270 tCO2/god. Ukupna površina zgrade  Pravosudnih Institucija FBiH iznosi 5.725m2.Implementacija Mjera Energetske Učinkovitosti Na Zgradi Pravosudnih Institucija Fbih U Sarajevu

  Implementacijom mjera energetske učinkovitosti su, istovremeno, osigurani bolji uvjeti za svakodnevni boravak i rad 265 korisnika ove obrazovne institucije.

  Radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti, a podrazumijevali su različite mjere, od termoizolacije fasadnih zidova, djelomične zamjene postojeće stolarije/bravarije, termoizolacija krova, uz zamjenu pokrova, ugradnja centralnog sustava hlađenja prostora, s ugradnjom nove cijevne mreže i ugradnjom ventilno-konvektora, zamjena postojećih kotlova energetski efikasnijima, kao i djelomična zamjena rasvjetnih tijela. Ova investicija ima za cilj smanjiti potrošnju energije u javnim objektima, pridonijeti ekonomskoj održivosti tekućih troškova za energiju i smanjiti emisiju CO2. Projekt BEEP predstavlja važan korak prema unapređenju energetske učinkovitosti  i održivosti u Bosni i Hercegovini te doprinosi ciljevima ekološke održivosti i boljim uvjetima rada u javnim institucijama.Implementacija Mjera Energetske Učinkovitosti Na Zgradi Pravosudnih Institucija Fbih U Sarajevu

  Delegacija Svjetske banke, zajedno s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, nastavit će pratiti implementaciju mjera energetske učinkovitosti kako bi osigurali daljnji napredak ovog važnog projekta za Bosnu i Hercegovinu.

  Provođenjem aktivnosti u okviru BEEP i AF BEEP projekata očekuje se smanjenje emisija CO2 više od 12.000 tona godišnje, dok uštede energije na godišnjem nivou iznose više od 34.000 MWh.Implementacija Mjera Energetske Učinkovitosti Na Zgradi Pravosudnih Institucija Fbih U Sarajevu

  Objava Implementacija mjera energetske učinkovitosti na zgradi Pravosudnih Institucija FBiH u Sarajevu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU