Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Rekordan iznos Ministarstva privrede KS u budžetu za 2023. godinu

  Ministar privrede Adnan Delić najavio je da su planirana budžetska sredstva Ministarstva razvojnog karaktera. U njima su po prvi put prepoznata istraživanja potencijala prirodnih resursa za koje je Ministarstvo planiralo pola miliona KM, dok je za uspostavljanje Centra za razvoj poduzetništva s inkorporiranim poslovnim inkubatorom predviđeno milion KM.

  Ministarstvo privrede kontinuirano ulaže u razvoj infrastrukture u poslovnim zonama na području Kantona, a novina u ovogodišnjem budžetu su i sredstva za uspostavljanje nove poslovne zone “Doglodi”.

  Delić je istakao da su značajna povećanja u budžetu planirana i za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno proizvodnju domaće hrane, kao i za daljnji razvoj turizma i turističkih potencijala Kantona Sarajevo.

  “Ove godine za poticaj poljoprivredi obezbijedili smo 10 miliona KM, što je za 2,9 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Prethodne dvije godine pokazale su da ulaganja u poljoprivredne podsticaje motiviraju poljoprivrednike da dodatno ulažu u mehanizaciju, da povećavaju svoju proizvodnju, jačaju kvalitet proizvoda i samim tim omogućavaju svima nama zdravu, kvalitetnu hranu, stoga smo odlučili da ove godine dodatno motiviramo poljoprivrednike”, istakao je Delić.

  Istakao je i da je turizam kao uslužna djelatnost jedna od najvažnijih grana privrede, te da se nastavlja kontinuitet ulaganja u razvoj turističkih potencijala kroz projekte Turističke zajednice, kao i preduzeća KJP „ZOI 84“ i Centar Skenderija.

  Za projekte obnove olimpijskih sadržaja planirano je skoro 50 miliona KM, od čega je 15 miliona za nastavak realizacije višegodišnjih projekata, a 35 miliona za nove projekte kojima je cilj razvijati sadržaje za rast i ljetnog i zimskog turizma.

  Izdvajanja za podršku razvoja privrede i poslovnog ambijenta također su planirana kao i prethodne godine, te je za modernizaciju, digitalnu i zelenu transformaciju za male i srednje kompanije, kao i za pokretanje startup biznisa planirano devet miliona KM.

  Obzirom da je prošlogodišnji program za podršku projektima koji promoviraju poduzetništvo i poslovni  ambijent u Kantonu imao snažan odjek u poslovnoj zajednici, Ministarstvo je i ove godine planiralo 350.000 KM za promociju poduzetništva kroz podršku organiziranju konferencija, sajmova, poslovnih foruma i drugih sličnih manifestacija koje predstavljaju Sarajevo kao destinaciju poželjnu za poslovanje i investiranje, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

  Objava Rekordan iznos Ministarstva privrede KS u budžetu za 2023. godinu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU