back to top

Kompanija u BiH koja upošljava 3.000 radnika, a od koje zavisi 40.000 ljudi, u velikoj krizi


Kompanija U Bih Koja Upošljava 3.000 Radnika, A Od Koje Zavisi 40.000 Ljudi, U Velikoj Krizi

Kompanija ArcelorMittal Zenica (AMZ) zabilježila je 2023. neto gubitak od 159 miliona KM. Ovo se dešava nakon što je dobit u 2022. godini bila je 41 milion KM, a godinu prije toga više od 200 miliona KM.

Riječ je o kompaniji koja je od izuzetne važnosti za cijelu privredu Bosne i Hercegovine, zbog čega je ovaj podatak itekako zabrinjavajući, piše BiznisInfo.

ArcelorMittal je prema podacima za 2023. godinu, uprkos svim problemima, bio najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine.

Koliko je ovo pogubna vijest za bh. privredu govori činjenica da je riječ o firmi koja je 2022. imala prihode od milijardu i 54 miliona KM po čemu je bila četvrta najveća kompanija u Federaciji BiH.

Osim toga, zenički Mittal upošljava oko 2.200 radnika, po čemu je također jedan od najvažnijih privrednih subjekata u našoj zemlji. Ukupno oko 3.000 radnika zaposleno je u Mittalu u Zenici i Prijedoru, ali postoji još čitav lanac preduzeća i kompanija s kojima sarađuju.

“Mi znamo da jedan radnik u metalskoj industriji na sebe vuče bar još četiri radnika u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. Radi se o 10.000 radnika koji rade u lancu koji se zove Arcelor Mittal i ako to pomnožite sa 3-4 člana porodice i to je 40.000 ljudi”, rekao je prošle godine Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Podsjetimo da je kompanija 11. novembra 2023. privremeno obustavila proizvodnju zbog loših uslova na tržištu čelika. Paralelno s tim došlo je i do generalnog štrajka radnika. Proizvodnja je nastavljena tek početkom ove godine kada su radnici potpisali novi kolektivni ugovor.

“AMZ se nalazi u veoma izazovnoj situaciji. Naš finansijski učinak odražava ozbiljnost tih izazova, koji uključuju pad u otpremi i prodajnim cijenama gotovih proizvoda, u kombinaciji sa značajnim porastom troškova električne energije i plata. Ne očekujemo da će se tržišni uvjeti poboljšati u narednim mjesecima. Nastavit ćemo da radimo sa svim našim zainteresovanim stranama kao odgovor na ovo izuzetno teško poslovno okruženje”, kazao je Nikhil Mehta, generalni direktor AMZ-a.

Inače, akumulirani gubici sa krajem 2023. iznose 201 milion KM, što predstavlja smanjenje kapitala kompanije za 45 posto. Dugoročna korporativna zaduženja kompanije povećala su se na 80 miliona KM na kraju 2023., u poređenju sa 20 miliona KM na kraju 2022. godine.

Najveći faktori koji su utjecali na finansijske performanse kompanije u 2023. bili su da je otprema gotovih proizvoda bila na najnižem nivou u posljednjih 14 godina, zbog manje potražnje od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu; povećanje cijene električne energije za 20 posto, što rezultira dodatnim godišnjim troškovima od četiri miliona KM; prosječne prodajne cijene čelika bile su 22 posto niže u 2023., u odnosu na 2022.; značajno povećanje (20 miliona KM) troškova plata od 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, kao rezultat Granskog kolektivnog ugovora i jednokratnog bonusa dogovorenog tokom pregovora sa Sindikatom i predstavnicima Vlade FBiH o prekidu generalnog štrajka.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU