Wall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu u ponedjeljak su berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom, nadoknadivši dio velikih gubitaka od prošle sedmice kada su tržište uzdrmale naznake jačanja inflacije i rast prinosa na obveznice.

Dow Jones je porastao za 410 bodova ili 1,70 posto, na 24.601 bod, dok je S&P 500 ojačao za 1,39 posto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks za 1,56 posto, na 6.981 bod.

Nakon jučerašnjeg skoka, S&P 500 indeks je u minusu 7,6 posto u odnosu na svoj rekordan nivo dosegnut 26. januara, dok je prošle sedmice u jednom trenutku bio na gubitku 11,8 posto u odnosu na taj nivo.

Tržište se polagano stabilizira nakon što su prošle sedmice naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američke centralne banke mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog mogućeg povećanja kamata FED-a, prinosi na američke obveznice su dosegli prošle sedmice najviši nivo u četiri godine, a viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

No, tržište se polagano smiruje.

“Ulagači su vjerovatno promislili tokom vikenda i zaključili da ekonomija i zarade kompanija rastu, pa stoga nema posebnog razloga za paniku i prodaju dionica. Vjerujem da su se zbog toga neki ulagači vratili na tržište”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Jeff Schulze, investicijski strateg u kompaniji Clearbridge Investments, očekuje nastavak nestabilnosti jer se “vodi rat između kratkoročnog negativnog cjenovnog zamaha i dugoročno čvrstih fundamenata”.

“Dugoročno dobri fundamenti će odnijeti pobjedu, no očekujem da će nestabilnost, također, biti dio te jednadžbe”, kaže Schulze.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica jučer su porasle, a najviše za 2,1 posto u rudarskom sektoru.

Razlog je, kažu analitičari, prijedlog budžeta za 2019. godinu predsjednika SAD-a Donald Trumpa, koji uključuje 200 milijardi dolara potrošnje na infrastrukturne projekte, 23 milijarde dolara za sigurnost na granicama, kao i 716 milijardi dolara za vojne programe.

Među najvećim dobitnicama jučer je bilo i nekoliko tehnoloških dionica, kao što je Appleova koja je skuplja za 4 posto, dok je cijena Amazon.coma porasla za 3,5 posto.

I na europskim berzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks je ojačao za 1,19 posto, na 7.177 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio za 1,45 posto, na 12.282 boda, a pariski CAC za 1,20 posto, na 5.140 bodova.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci