Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Vodič sa prednostima i nedostacima za podno grijanje

  Podno grijanje predstavlja savremeni standard u domovima novogradnje, a pošto spadaju u popularnu vrstu grijanja koja sve više zamjenjuje zidne grijače. U nastavku ćemo vam  nabrojati i objasniti prednosti i nedostatke za ovu vrstu instalacija

  Prednosti:

  • Ravnomjernog zagrijavanja
   • Podovi u koje se ugradi ova vrsta grijanja, zrače toplinom po cijeloj površini, i zahvaljujući tome, prostorija se ravnomjerno zagrijava, što to nije slučaj prilikom korištenja radijatora.
  • Univerzalno je
   • Instalacija podnog grijanja koristi se u većini prostorija, neovisno od njihove veličine, jer je sasvim dovoljno da stručnjak prilagodi šemu  samog grijanja veličini sobe / prostorije.
  • Omogućava snižavanje temperature
   • U prostorijama sa podnim grijanjem  uvijek se osjeća ugodna temperatura koja može biti i za oko 2°C niža od temperature u prostorijama koje zagrijavaju radijatori. To je moguće zbog činjenice da se kroz noge prenosi toplota kroz cijelo tijelo, te zbog tog osjećamo da nam je toplije.
  • Olakšica prilikom uređenja interijera
   • Standardni zidni radijatori obično nisu baš impresivnog izgleda ukoliko želite da vam prostor izgleda moderan i lijepo uređen. Zato, instalacijom podnog grijanja se dobija na prostoru i otvaraju se mogućnosti za stilskim uređenjem prostorije po vašim željama.
  • Ušteda energije
   • Temperatura poda u kojem je ugrađena grijna instalacija kreće se od 27°C do 30°C. Ovakve niske vrijednosti osiguravaju ogromnu uštedu energije u odnosu na grijanje radijatorima.
  • Pozitivno utječe na zdravlje
   • Obzirom da veći broj ljudi bude sklon alergijama, prehladama i drugim resporatornim oboljenjima, podno grijanje je idealno rješenje koje povoljno utiče na zdravlje. Grijanje putem radijatora nepovoljno utiče, jer zagrijavaju zrak u prostoriji koji se diže, hladi i pada. Prilikom padanja sa sobom nosi dosta prasine, uslijed pomenute cirkulacije. Pored toga, zrak se i suši, te gubi vlažnost, što dodato pospješuje iritaciju i nepovoljne reakcije prilikom disanja.
  • Minimalni troškovi održavanja
   • Morate biti svjesni činjenice, kada se odlučite na ugradnju podnog grijanja, cijena je malo viša u odnosu na instalaciju grijanja radijatorima. Zbog ovoga, investitori su uvijek u dilemi da li je ovaj vid grijanja isplativiji. Upotrebom podnog grijanja na dugoročniji period zasigurno donosi opipljive prednosti, te pored toga zahtijeva minimalnu brigu oko održavanja. Računajući ukupne troškove u konačnici finansijski trošak za ovu investiciju je opravdano.
  • Mogućnosti naknadne ugradnje
   • Ukoliko ste u fazi adaptacije prostora to vas ne ograničava da se odlučite na dogradnju podnog grijanja. Morate samo računati na to da će visina poda morati biti nešto viša, ali ne značajno kako ne bi uticalo na visinu prostora. Važno je samo da se prilikom faze planiranja kako bi se pravovremeno odredile sve potrebne dimenzije.
  • Mogućnost ugradnje ispod svake vrste poda
   • Zbog modernih sistema i vrste materijala koji se koristi prilikom instalacije, podno grijanje se može koristiti ispod svake vrste poda. Iako se najbolja provodljivost toplote pokazala ukoliko se koristi keramika i kamen, iza njih ne zaostaju drvene obloge (laminat i  parket). Kad je u pitanju ova vrsta obloge, preporučuje se tvrdo drvo (hrast, trešnja, orah) zbog toga što ima smanjeni toplotni otpor i povećava stepen provodljivosti toplote.

  Kad su u pitanju nedostaci, prilikom instalacije podnog grijanja, nabrojat ćemo neke koje trebate obratiti pažnju kako biste ih na vrijeme izbjegli prilikom samog planiranja.

  1. Ukoliko se odlučite na instalaciju podnog grijanja na bazi vode, nedostatak može biti velika toplotna intercija, te se samim tim pod polako zagrijava. Razlog može biti specifičnost slučajeva cijevi za grijanje koje, kad su smještene u poklopcu ili ispod  estriha, moraju prvo zagrijati međufazne slojeve, pa tek nakon toga, toplota prelazi na Gornji sloj, tj oblogu poda (pločice, parket, kamen).
  • Nedostatak podnog  grijanja  prepoznaje se u slučajevima kada se vremenske prilike dinamično mijenjaju, te smo ponekad prisiljeni zbog trenutne hladnoće koristit dodatne izvore toplotne energije, da bi se uslijed naglog povećanja vanjske temperature desilo pregrijavanje prostorije.
  • Zbog temperaturnih razlika tokom grijanja i glađenja poda, dešava se širenje i skupljanje materijala, pa samim tim i materijala kojim se vrši završna obrada podne obloge. Stoga, potrebno je obratiti pažnju na odabir materijala koji ima visoku toleranciju na pomenute promjene. Većina proizvođača drvenih obloga sada nude slojevite ploče koje su pogodne za ovu vrstu instalacije.
  • Na kraju, treba spomenuti to da treba paziti na sam raspored namještaja u prostoriji koji će biti postavljen, tako da ne blokira širenje toplote.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU