back to top

Ideja je sve: Od vizije jednog čovjeka do top 10 bh. izvoznika


Ideja Je Sve: Od Vizije Jednog Čovjeka Do Top 10 Bh. Izvoznika

Nakon što smo nedavno objavili listu najvećih bh. izvoznika u 2023. godini, mnogima je “zazvučalo” ime jedne firme.

Naime, “novi kolačić” na ovoj listi je kompanija Miviko iz Posušja. Riječ je o veoma uspješnoj kompaniji koja izvozi na zahtjevna evropska tržišta i svake godine unapređuje svoju proizvodnju, piše BiznisInfo.ba.

No, široj javnosti bila je relativno nepoznata, pa je stoga neke iznenadilo kada su vidjeli njeno ime na listi 10 najvećih bh. izvoznika prema podacima za 2023. godinu, i to na 9. mjestu.

Miviko je firma koja se bavi proizvodnjom žica i kablova. Osnovana je 2008. godine u Posušju, a njen vlasnik je uspješni poduzetnik Damir Vican. Ključni trenutak dešava se u aprilu 2011. godine kada su pokrenuli modernu tvornicu, opremljenu najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju električnih kablova.

Od tada konstantno i nezaustavljivo šire kapacitete, a ulazak na prestižnu listu top 10 izvoznika svakako je kruna koja je stavljena na sve napore i uspjehe koje su postigli u posljednjih nešto više od 10 godina. Ova kompanija i njen osnivač dokaz su da se poštenim i predanim radom u BiH mogu srušiti sve prepreke i postići najveći rezultati.

Prema posljednjim dostupnim zvaničnim podacima o prometu, kompanija je u 2022. godini imala ukupne prihode od 174 miliona KM i dobit od 13,8 miliona maraka. Poređenja radi, godinu ranije prihodi su bili 156 miliona, a godinu prije toga 99 miliona KM. Ovo pokazuje kakvom brzinom ova kompanija raste i razvija se, te se može predvidjeti da će u narednom periodu bilježiti još bolje rezultate.

Ideja Je Sve: Od Vizije Jednog Čovjeka Do Top 10 Bh. Izvoznika

Svi proizvodi su proizvedeni sa najmodernijom tehnologijom od renomiranih evropskih proizvođača te kontrolirani prije puštanja u prodaju. Iz godine u godinu šire asortiman proizvoda i povećavaju kapacitete uz trajno usavršavanje i usmjerenost na kvalitetu proizvoda i usluga.

– Svakom uposleniku naše firme zadovoljstvo kupca je na prvom mjestu te sukladno sa našom politikom rada nudimo kupcima visoko kvalitetne proizvode u skladu s međunarodnim standardima i certifikatima – navode iz kompanije.

Miviko 9. najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine prema podacima za 2023. godinu

Prednost ove kompanije je što je u stanju postići visoke stope iskorištenosti kapaciteta i proizvoditi kvalitetne proizvode, a pritom održavati niske troškove proizvodnje.

Vican se privatnim biznisom bavi se od najranije mladosti. Najprije je početkom 90-tih osnovao firmu “Vican Trade”, a ideja je bila da se bavi trgovinom i transportom, ali mu je planove poremetio rat. Nakon završetka rata dobija ideju da se počne baviti proizvodnjom.

Ideja Je Sve: Od Vizije Jednog Čovjeka Do Top 10 Bh. Izvoznika

Inače, Miviko danas izvozi više od 85 posto svojih proizvoda, a radi se o skupim, berzanskim robama. Najviše izvoze u države Evropske unije.


pressmediabih.com
Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU