Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.

  Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz juna za 0,3 postotna boda, prenosi Hina. Lani je, po njihovim izračunima, svjetski BDP porastao za 3,3 posto.

  U 2024. godini aktivnost bi trebala porasti za 2,7 posto, za 0,2 postotna boda slabije nego što su procijenili u junskom izvještaju.

  Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, svjetska ekonomija porasla je na početku godine snažnije nego što se očekivalo, ističu u OECD-u.

  U eurozoni je potražnja već prigušena

  Rast bi sada trebao posustati, procjenjuju, dodajući da se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike, raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.

  Američka ekonomija pokazala se u ovoj godini otpornom na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. godini porasti za 2,2 posto, za 0,6 postotnih bodova snažnije nego što su očekivali u junu.

  U 2024. godini postroženi uvjeti finansiranja “ublažit će pritisak potražnje” i ekonomija će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.

  U eurozoni potražnja je već prigušena, pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6 posto, za 0,3 postotnih bodova slabije nego što se očekivalo u junu. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1 posto.

  Aktivnost u zoni primjene zajedničke evropske valute blago će ubrzati u idućoj godini, budući da će oslabiti negativan utjecaj visoke inflacije na realna primanja, tumače u OECD-u.

  Njemački BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 0,2 posto i porasti za 0,9 posto u 2024. godini.

  U junu je OECD najvećoj evropskoj ekonomiji u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024. godini.

  Strukturni stres na tržištu nekretnina u Kini

  OECD je snizio i prognoze rasta kineske ekonomije u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i “strukturnog stresa na tržištu nekretnina”.

  Sada predviđaju da će rast druge najveće ekonomije svijeta usporiti sa procijenjenih ovogodišnjih 5,1 posto na 4,6 posto u 2024. godini.

  U junu su prognozirali Kini rast od 5,4 posto u ovoj godini i od 5,1 posto u idućoj godini.

  Upozoravaju da pretežu rizici koji bi mogli zakočiti ekonomski rast, ističući moguće značajnije probleme u obuzdavanju inflacije i moguće nove poremećaje na tržištima energije i hrane.

  Dodatno bi rast zakočilo i oštrije usporavanje aktivnosti u Kini, napominju iz OECD-a.

  Objava OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023. pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU