Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Džindić nakon skupa u Elektroprivredi: Zajedno do povjerenja u procesu tranzicije čiste energije

  Džindić Nakon Skupa U Elektroprivredi: Zajedno Do Povjerenja U Procesu Tranzicije Čiste Energije

  Na drugom “Energy Community Just Transition Forumu” koji je danas održan u prostorijama JP “Elektroprivreda BiH” u Sarajevu, učešće je uzeo i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

  Naime, riječ je o skupu koji je okupio eminentne predstavnike Energetske zajednice i međunarodnih organizacija, kao i predstavnike vlada, civilnog društva i drugih zvaničnika Evrope i našeg regiona.

  Svi oni pozvali su na provođenje ambicioznih energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine i inkluzivne politike kako bi se unaprijedila čista energetska tranzicija, saopćeno je iz saopćeno Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

  Ovi ciljevi proizilaze i iz obaveza Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi i globalnih klimatskih sporazuma, te naglašavaju potrebu za smanjenjem zagađenja zraka, jačanjem obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

  – Iskoristili smo priliku da s predstavnicima Energetske zajednice i Evropske komisije definišemo te ciljeve, razmijenimo mišljenja i ideje. Treba da radimo zajedno s partnerima iz Energy Community organizacije kako bi se ubrzala pravedna tranzicija energije i zacrtale politike klime i energije, koje idu direktno u korist građana, da se za njihovu dobrobit fokusiramo na fer odnose i poslove. Osnovno je angažovati se sa svim sudionicima kako bi se izgradilo povjerenje i sigurnost u procesu tranzicije čiste energije, izjavio je ministar Džindić.

  Učesnici Foruma naglasili su potrebnu podršku da se prevaziđu ključni socioekonomski izazovi s kojima se suočavaju regije uglja u tranziciji, uključujući olakšanje prekvalifikacija i mogućnosti zaposlenja, omogućujući pristup čistoj i pristupačnoj energiji, poboljšanje uvjeta ulaganja u čiste tehnologije i unapređenje istraživanja i inovacija.

  Ministar Džindić je zahvalio na dolasku visokim gostima Foruma, među kojima su Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministrica rudarstva i energetike Srbije, te kopredsjedavajuća Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice, Clara de la Torre, zamjenica direktora Generalne direkcije pri Evropskoj komisiji za djelovanje u području klime, te brojne druge zvanice iz Evrope i regije.

  Inače, “Just Transition Forum” je inicijativa Energy Community Secretariat, međunarodne organizacije koja povezuje Evropsku uniju i njene susjede da stvore zajedničko panevropsko tržište energije. Potpisivanjem Energy Community Treaty, ugovorne strane, među kojima je i BiH, obavezale su se da će provesti ključni EU zakon o energiji i okolišu, razvijati adekvatan regulatorni okvir i liberalizovati svoje tržište energije.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU