back to top

Džindić nakon skupa u Elektroprivredi: Zajedno do povjerenja u procesu tranzicije čiste energije

Džindić Nakon Skupa U Elektroprivredi: Zajedno Do Povjerenja U Procesu Tranzicije Čiste Energije

Na drugom “Energy Community Just Transition Forumu” koji je danas održan u prostorijama JP “Elektroprivreda BiH” u Sarajevu, učešće je uzeo i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Naime, riječ je o skupu koji je okupio eminentne predstavnike Energetske zajednice i međunarodnih organizacija, kao i predstavnike vlada, civilnog društva i drugih zvaničnika Evrope i našeg regiona.

Svi oni pozvali su na provođenje ambicioznih energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine i inkluzivne politike kako bi se unaprijedila čista energetska tranzicija, saopćeno je iz saopćeno Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ovi ciljevi proizilaze i iz obaveza Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi i globalnih klimatskih sporazuma, te naglašavaju potrebu za smanjenjem zagađenja zraka, jačanjem obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

– Iskoristili smo priliku da s predstavnicima Energetske zajednice i Evropske komisije definišemo te ciljeve, razmijenimo mišljenja i ideje. Treba da radimo zajedno s partnerima iz Energy Community organizacije kako bi se ubrzala pravedna tranzicija energije i zacrtale politike klime i energije, koje idu direktno u korist građana, da se za njihovu dobrobit fokusiramo na fer odnose i poslove. Osnovno je angažovati se sa svim sudionicima kako bi se izgradilo povjerenje i sigurnost u procesu tranzicije čiste energije, izjavio je ministar Džindić.

Učesnici Foruma naglasili su potrebnu podršku da se prevaziđu ključni socioekonomski izazovi s kojima se suočavaju regije uglja u tranziciji, uključujući olakšanje prekvalifikacija i mogućnosti zaposlenja, omogućujući pristup čistoj i pristupačnoj energiji, poboljšanje uvjeta ulaganja u čiste tehnologije i unapređenje istraživanja i inovacija.

Ministar Džindić je zahvalio na dolasku visokim gostima Foruma, među kojima su Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministrica rudarstva i energetike Srbije, te kopredsjedavajuća Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice, Clara de la Torre, zamjenica direktora Generalne direkcije pri Evropskoj komisiji za djelovanje u području klime, te brojne druge zvanice iz Evrope i regije.

Inače, “Just Transition Forum” je inicijativa Energy Community Secretariat, međunarodne organizacije koja povezuje Evropsku uniju i njene susjede da stvore zajedničko panevropsko tržište energije. Potpisivanjem Energy Community Treaty, ugovorne strane, među kojima je i BiH, obavezale su se da će provesti ključni EU zakon o energiji i okolišu, razvijati adekvatan regulatorni okvir i liberalizovati svoje tržište energije.

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU