Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Velika zainteresiranost investitora za ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije

  Od ukupnog broja sklopljenih ugovora, 76 ugovora je zaključeno u julu, dok su 44 ugovora zaključena u septembru. Ukupna instalirana snaga postrojenja za koja su zaključeni ugovori iznosi 10,216 MW, dok očekivana proizvodnja iz ovih postrojenja iznosi 15.324,750 MWh.

  “Potpisani ugovori odnose se na postrojenja primarnih izvora solarne energije, hidroenergije i energije biogasa od kojih Operator za OIEiEK vrši otkup po referentnim otkupnim cijenama. Zahvaljujući povećanju obavezujućih ciljeva za korištenje OIE, od mjeseca lipnja, došlo je do povećanja broja priključenih elektrana na elektroenergetsku mrežu, a time i povećanja udjela OIE u ukupnoj proizvodnji električne energije”, izjavio je direktor Operatora za OIEiEK Edim Memić.

  Iako je istekom Akcijskog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH, Operatoru za OIEiEK onemogućeno sklapanje ugovora o otkup električne energije po garantiranim otkupnim cijenama, Operator za OIEiEK bilježi veliku zainteresiranost investitora za ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije.

  “Povećanom interesu za ulaganje u ovaj sektor doprinosi svakako i najava novog zakona, a time i najava uspostava sustava prosumera, što će omogućiti građanima i privatnim kompanijama da uz status potrošača steknu i status proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije”, ističe Memić.

  Pozitivno poslovanje Operatora za OIEiEK, kao i pozitivan trend ulaganja u obnovljive izvore energije, iskazani su polugodišnjim Izvješćem o radu Operatora za OIEiEK koji je usvojio Upravni odbor Operatora za OIEiEK, čime je ispunjena zakonska obaveza Operatora za OIEiEK.

    Traže se radnici: Omogućiti poslodavcima da zaposle radnike iz inostranstva u onim oblastima u kojima postoji deficit stručne radne snage

  “U prvih šest mjeseci 2022. godine u Federaciji BiH je proizvedeno ukupno 242.785 GWh električne energije iz obnovljivih izvora energije, iz ukupno 414 postrojenja priključenih na elektroenergetsku mrežu, što je povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u odnosu na 2019. i 2020. godinu”, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Operatora za OIEiEK Frano Glavaš.

  Prema podacima Operatora za OIEiEK, u prvoj polovici 2022. godine zabilježen je i povećan interes kvalificiranih proizvođača za izdavanje garancija porijekla električne energije u svrhu dokazivanja opskrbljivačima i krajnjim kupcima da je porijeklo električne energije koja je proizvedena u njihovim postrojenjima iz obnovljivih izvora energije.

  Jedan od stimulansa za kvalificirane proizvođače, a koji nisu ostvarili pravo na otkup električne energije po garantiranim otkupnim cijenama, svakako su garancije porijekla koje istima omogućavaju lakšu prodaju električne energije na otvorenom tržištu električne energije, gdje je potražnja za “zelenom energijom” u stalnom porastu, priopćeno je iz OIEiEk-a.

  Objava Velika zainteresiranost investitora za ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU