Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Neum vapi za sezoncima koje je sve teže pronaći

  S obzirom da u susjednoj Hrvatskoj radnici “sezonci“ mogu naplatiti duplo više novca nego na bh. primorju, kao i da je u ovoj zemlji danas duplo manji porez na dodanu vrijednost u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, u Neumu je danas jedan od gorućih problema nedostatak radne snage. I to nije nov problem. S istim se turistički djelatnici u ovom gradu bore desetljećima, ali bez obzira na probleme i prepreke, uspijevaju “iznijeti” svaku sezonu.

  – Ja sam stava da svaki gost treba doživjeti autentičnost i da bi radna snaga trebala biti naša lokalna. Ako se već turističke sile kao što su Hrvatska i Crna Gora nisu uspjele othrvati s tim problemom i otvorile su kvote za uvoznu radnu snagu, mi posebno nismo u mogućnosti riješiti taj problem. Stoga apel Vijeću ministara i nadležnim institucijama da se ovim problemom pozabave i omoguće uvoz radne snage, jer u protivnom možemo doći u problem da nećemo moći servisirati naše goste, upozorio je predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma, Davor Krešić.

  Svake godine sve teže

  Svake godine je sve teže pronaći radnike, bez obzira na dobre uvjete koji im se nude. Neumu uglavnom nedostaju kuhari, konobari i spremačice, a sezonci kako nam kažu najčešće dolaze iz ostalih gradova Hercegovine i Sarajeva.

  – Iz godine u godinu sve je teže. Ipak, uspijevamo se nekako zakrpiti. Tko ima dobru osnovicu i stalno zaposlene – u manjem je problemu. Domaća radna snaga u dobroj mjeri može odgovoriti, međutim s rastom cijena i inflacijom, porasli su i zahtjevi radnika. Svatko traži veća primanja i dnevnice i sve mora pratiti jedno drugo, kaže predsjednik Udruge hotelijera Neuma, Branimir Butigan.

  Ponude za radnike kakve odašilju poslodavci iz hrvatskih gradova na Jadranu, uglavnom nisu vjerodostojne, smatra, a Neum prema njegovom mišljenju ne zaostaje mnogo za ovim gradovima kada je riječ o uvjetima rada i novcu koji se može zaraditi tijekom sezone.

  Indiferentna vlast

  I Butigan je mišljenja da bi se vlasti u zemlji morale više pozabaviti ovim problemom, međutim, kako kaže, ne očekuje previše.

  – Naše vlasti ne mogu pronaći zajednički jezik za mnogo toga što je važno za živote građana u ovoj zemlji, tako da ne vjerujem da im je turizam baš prioritet, iako bi da je sreće – bio. Mi dvije decenije pričamo o posebnoj diferenciranoj stopi PDV-a na turizam. U Bosni i Hercegovini većinu noćenja plaćaju strani državljani. Istovremeno sve zemlje u okruženju odavno imaju tu stupu, ali mi još uvijek ne. I čekamo 20 godina, pa sad zamislite koliko bismo trebali čekati da netko tko je vlast razmisli o problemu radne snage, upozorava Butigan.

  Neumu prema njegovom sudu danas nedostaje deset posto od željenog broja radnika.

  – U sigurnim firmama radnicima su plaćeni svi sati, uključujući i prekovremene. Ako rade 240 sati mjesečno uz dobar fond i prekovremenih sati, mogu zaraditi više od 1.500 KM, rekao je na kraju.

  Svim djelatnicima poslodavci nude i smještaj, te tri oborka dnevno. Sezona u Neumu je već u jeku i svakim danom broj gostiju sve je veći. U prilog ovoj općini ide i podatak da će cesta do Stoca uskoro biti potpuno završena.

  H. Ž.

  The post Neum vapi za sezoncima koje je sve teže pronaći appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU