Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Uz cirkularne poslovne modele, BiH može izgraditi svoj ekonomski, prirodni i socijalni kapital

  U okviru Sedmice održivog razvoja 2022 u BiH danas je organizovana manifestacija „Razgovori budućnosti: Cirkularna budućnost u BiH i svijetu“, a četvrto izdanje serijala fokusiralo se na tranziciju ekonomije prema cirkularnosti, kroz viziju postavljenu u nacrtu Mape puta za cirkularnu ekonomiju za Bosnu i Hercegovinu.

  Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujednjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera je navela da prelazak na cirkularnu ekonomiju može uspjeti u zemljama koje su u različitim fazama razvoja i koje imaju različite ekonomske profile.

  – BiH ima perspektivu da bude bliže EU, a EU je globalni lider u cirkularnoj ekonomiji. Mapa cirkularne ekonomije za BiH definiše koji ekonomski sektori trebaju biti prioritet u procesu prelaska na zelenu ekonomiju i dobar je temelj za identifikaciju konkretnih načina i resursa koji su potrebni za implementaciju. BiH može postati potpuno cirkularna, ako društvo u cjelini prihvati ovu tranziciju, uključujući i korisnike i proizvođače – objasnila je Nedera.

  Događaj je imao za cilj da potakne razmišljanje o mogućoj budućnosti koja izvire iz današnjih vizija pravednije i održivije, zdravije i zelenije ekonomije, pokazujući da su kružni poslovni modeli efikasni i primjenjivi i u zemljama u razvoju. Predstavnici i predstavnice javnog i privatnog sektora iz regije i svijeta prezentirali su iskustva, prakse i rezultate tranzicije prema cirkularnoj ekonomiji, što je potaknulo raspravu učesnika o ulozi društva, ekonomije i uprave u toj tranziciji.

  U praksi, kako je rekao šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero, Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi prelaska na cirkularnu ekonomiju i zbog toga je žele ohrabriti, njene institucije posebno, da planiraju i djeluju po tom principu, a usvajanje mape cirkularne ekonomije je vrlo dobar prvi korak.

  – Principi zelene i digitalne tranzicije su u planu finansiranja naših partnerskih zemlja širom svijeta, a posebno na Zapadnom Balkanu. Zelena agenda se često percipira u BiH kao teško ostvariva, ali EU i drugi međunarodni akteri spremni su dati finansijske resurse i tehničku podršku ako država usvoji strateške dokumente- dodao je Ellero.

  „Razgovori budućnosti:_“ su tematski razgovori koje periodično organizuje UNDP Accelerator Lab u Bosni i Hercegovini, a čiji je cilj predstaviti globalne inovativne ideje i hrabre vizije koje mogu pomoći u rješavanju izazova, promijeniti način razmišljanja i doprinijeti boljem sutra za našu planetu, saopćeno je iz UNDP-a.

  (FENA)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU