back to top

KS – Ekološke zone sa ograničenim kretanjem vozila za čist zrak?!

Zrak u Bosni i Hercegovini, posebno u centralnim i sjevernim kotlinskim i dolinskim dijelovima zemlje izrazito je loš i nezdrav. Indeks zagađenja je visok tokom cijele godine, a cestovni saobraćaj je često jedan od većih uzroka zagađenja.

Kako bi se ispitalo u kojoj mjeri emisije iz saobraćaja utiču na zagađenje zraka rađeno je istraživanje na frekventnim cestama u Sarajevu. Pokrenula ga je Švedska agencija za zaštitu okoliša (Swedish EPA) i Švedski institut za istraživanje okoliša (IVL), u saradnji sa ministarstvima saobraćaja, te komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Mjerenje se vršilo pomoću instrumenta za daljinsko ispitivanje koji se postavlja uz cestu i mjeri emisije CO, HC, NOx i čestica iz vozila. Mjerači su bili postavljeni pet dana na nekoliko različitih lokacija, i to u ulicama Alipašina prema skretanju za Betaniju, Kurta Schorka prije Stupske petlje, Hamdije Čemerlića kod nadvožnjaka i Alije Kučukalića kod pijace.

– Istraživanje se radi u sklopu projekta ‘IMPAQ – Poboljšanje kvaliteta zraka i upravljanja kvalitetom zraka u BiH’. Riječ je o trogodišnjem projektu koji bi trebao dati dugoročna rješenja za poboljšanje kvaliteta zraka u BiH. Kako je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova, istraživanje smo započeli upravo ovdje – kazao je Ake Sjoding iz IVL-a.

Dodao je da koriste tehnologiju koja omogućava mjerenje emisija u prometu u realnom vremenu i zove se ‘daljinska detekcija’. Na ovaj način moguće je izmjeriti emisije iz hiljada pojedinačnih vozila tokom uobičajenog radnog dana.

– Zahvaljujući njoj moguće je napraviti procjenu emisije i kasnije definisati prijedloge za uvođenje lokalnih mjera kojima će se reducirati zagađenje – naveo je Sjoding i podsjetio kako se ova metoda mjerenja koristi u mnogim velikim evropskim gradovima.

Rezultati istraživanja će pružiti naučne argumente za uvođenje potrebnih mjera radi poboljšanja kvaliteta zraka u Sarajevu.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović je kazao da su dosadašnje analize pokazale da kvalitet zraka zavisi od kućnih ložišta, negdje oko 50 posto, više od 30 posto je uticaj iz saobraćaja, a u ostalom procentu industrija, pri čemu se ovi omjeri tokom godine mijenjaju.

Po njegovim riječima, urbani transport je generalno odgovoran za veliki procent emisija i stakleničkih gasova koje utiču na klimatske promjene.

– Budući da je raspon uticaja na okoliš širok, potrebno je definisati integralni paket regulatornih i finansijskih mjera za redukciju zagađivanja zraka iz saobraćaja. Upravo je to glavni cilj projekta koji Vlada Kantona Sarajevo realizira sa švedskim i drugim međunarodnim partnerima. Da bi bili što efikasniji u ovom procesu, potrebno je vršiti monitoring i specijalna mjerenja, kao ova kojima danas prisustvujemo – kazao je Hadžiahmetović.

Napomenuo je da će dobijene podatke moći koristiti za različite vrste poređenja, a bit će od koristi pred nastupajuću zimsku sezonu tako da mogu inovirati plan interventnih mjera za slučajeve prekomjernog zagađenja zraka u KS.

Prilikom mjerenja uzimaju se u obzir geografski i vremenski uslovi, ali i prikupljaju informacije o vrsti i modelu vozila. Biraju se lokacije sa blagim nagibom uzbrdo, ili na izlazima iz kružnog toka, na kojima vozila prolaze sa dovoljnim opterećenjem motora, a time i dovoljnom količinom izduvnih gasova.

Ova pilot studija će se moći koristiti i za buduće praćenje zagađenja. Pomoći će boljem razumijevanju štetnog uticaja saobraćaja na kvalitet zraka, boljem planiranju mjera, te podizanju svijesti građana i vlasnika automobila o zagađenju – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Biznis.ba / FENA

biznis.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU