Uvoz električnih i hibridnih vozila u BiH ima višestruke benefite

Odluka Vijeća ministara BiH o privremenoj suspenziji carina na uvoz električnih vozila i smanjenju carina na uvoz hibridnih vozila imat će višestruke benefite koji se mogu očekivati u pogledu većeg broja električnih i hibridnih vozila u BiH, a time i smanjenju emisija štetnih gasova u zrak, potvrđeno je Feni iz Udruženja za elektromobilnost Privredne komore FBiH.

Sekretar Udruženja Anela Karahasan istakla je da se to može očekivati i s aspekte krajnje cijene, koja bi sad potencijalnim kupcima trebala biti povoljnija, pogotovo uz dodatnu mogućnost apliciranja na subvencije za nabavku električnih i hibridnih vozila, a koje su trenutno aktuelne u Federaciji BiH.

– Ovdje ne smijemo zaboravit i na kupce – pravne subjekte, koji su već odavno prepoznali značaj električnih vozila u službenom voznom parku sa aspekta ušteda koje ostvaruju s obzirom na trenutne cijene goriva, i aspekte održavanja konvencionalnih vozila, a gdje je dosad upravo cijena električnih i hibridnih vozila bila ograničavajući faktor u kupovini – dodala je Karahasan.

Istakla je da je veća tražnja kupaca uz navedenu suspenziju carina, ujedno i dodatni poticaj ovlaštenim zastupnicima i trgovcima automobilima za uvoz većeg i šireg kontigenta električnih i hibridnih vozila u Bosni i Hercegovini, a to će dovesti do više testnih vožnji, promotivnih kampanja, odnosno njihovog većeg broja na ulicama u BiH.

Karahasan je navela da su na kraju prošle godine u BiH ukupno registrovana 133 električna vozila, a da je u junu ove godine u mreži ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila od ukupno 104 ekološka prihvatljiva vozila njih pet bilo električnih, dok su preostala bili hibridi.

Precizirala je da u BiH ima više od 180 punionica, koje su većinom privatnog karaktera uz hotele, tržne centre i slično, te da je limitirajući faktor još uvijek kompleksna administrativna struktura izgradnje punionica, za koju je potrebno ishodovanje građevinske dozvole.

– Međutim, olakšavanje procedure izgradnje punionica i njihov veći broj je nužno, paralelno sa inteziviranjem aktivnosti na većem brojem električnih automobila. Od značaja je spomenuti naše članice Udruženja za elektromobilnost – javne i privatne kompanije, koje su prepoznale tu potrebu, i aktivno kroz različte poslovne modele rade na izgradnji infrastrukture punionica u BiH – rekla je Karahasan.

Uputila je i poziv nadležnim institucijama da olakšaju procedure na njihovim nivoima i time omoguće, ne samo veći broj električnih vozila, već i smanjenje zagađenja iz transporta, te ubrzaju korake BiH na putu ka dekarbonizaciji i nultoj emisiji štetnih gasova do 2050. godine.

(FENA)

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU