back to top

Međunarodno istraživanje kompanije Philip Morris International obuhvatilo 44 hiljade osoba

Oko tri četvrtine pušača želi da donosioci odluka uzmu u obzir njihove stavove u izradi propisa o duhanu i nikotinu.

Skoro svaki osmi pušač iz 22 zemlje smatra da lideri trebaju uvažiti njihove stavove i interese u donošenju odluka koje se tiču propisa o duhanu i nikotinu – pokazuju rezultati novog međunarodnog istraživanja kompanije Philip Morris International (PMI).

Anketa koju je za kompaniju PMI sprovela neovisna istraživačka firma Povaddo na više od 44.000 punoljetnih građana pokazuje snažnu podršku uravnoteženom pristupu regulisanju pušenja, pristupu koji uzima u obzir sve strane i podstiče postepeni napredak u smanjenju štete.

Konkretno, istraživanje je pokazalo da je 77 odsto ispitanika saglasno da perspektive onih na koje najdirektnije utiče ovaj problem trebaju biti uključene u regulatorne rasprave.

Međunarodno Istraživanje Kompanije Philip Morris International Obuhvatilo 44 Hiljade Osoba

Da društvena očekivanja o potpunoj apstinenciji od supstanci kao što su nikotin i alkohol nisu izvodljiva smatra 75 odsto ispitanika, te bi vlade trebale preduzeti korake da smanje štetu od njihove upotrebe.

Istovremeno, 72 odsto ispitanika dijeli stav da njihove vlade trebaju razmotriti ulogu koju alternativni proizvodi mogu imati u oslobađanju zemalja od pušenja.

“Ukoliko želimo odgovoriti na izazove sa kojima se suočavamo kao društvo na smislen i ekspeditivan način, potreban je uravnoteženiji i inkluzivniji pristup“, rekao je Gregoire Verdeaux, viši potpredsjednik za vanjske poslove.

“Ovo uključuje političke odluke koje prvenstveno uzimaju u obzir ljude koji su najviše pogođeni – kako bi se osiguralo da se njihov
glas čuje i da njihove potrebe budu zadovoljene – a zatim dovođenje svih relevantnih strana za stol, uključujući stručnjake za ovu oblast, privatne kompanije, lidere civilnog društva, i sve koji mogu doprinijeti rješavanju ovih problema”, dodaje on.

Istraživanje je pokazalo snažan konsenzus da pronalaženje zlatne sredine u spornim pitanjima može dovesti do postepene promjene politike i omogući napredak.

Tako, 90 posto ispitanika vjeruje da za rješavanje urgentnih društvenih izazova lideri moraju uzeti u obzir sve perspektive – čak i one koje su u suprotnosti s njihovim stavovima.

Svaki osmi ispitanik je rekao da će vjerovatnije glasati za lidere koji slušaju sve strane i usvajaju razumne pristupe koji poboljšavaju živote običnih ljudi.

Konačno, 85 odsto ispitanika vjeruje da bi zajednički rad građana i kompanija imao značajan uticaj, a 77 odsto podržava učešće kompanija i u rješavanju velikih problema.

“U zemljama širom svijeta građani su umorni od zastoja u kreiranju politika i željni
konstruktivnih promjena.

U oblasti smanjenja štete od pušenja, PMI se dugo zalagao za razuman pristup koji daje prioritet interesima sadašnjih punoljetnih pušača i javnom zdravlju.

Uravnoteženim i inkluzivnim raspravama o nauci koja stoji iza boljih alternativa i usvajanjem pristupa koji je više koncentrisan na ljude, možemo ubrzati prestanak upotrebe cigareta. Više od milijardu ljudi i dalje puši. Moramo – i možemo – raditi bolje, a to počinje otvorenim dijalogom zasnovanim na činjenicama”, zaključio je Verdeaux.

Za dodatne informacije o istraživanju posjetite:

https://www.pmi.com/media-center/press-releases/press-details/?newsId=25346

Metodologija istraživanja

Povaddo je sproveo online anketu u ime PMI-a između 5. i 23. februara 2022. Istraživanje je
sprovedeno među 44.000+ punoljetnih osoba u opštoj populaciji starosti 21 i više godina u 22
zemlje: Argentina, Brazil, Bugarska, Kolumbija, Kostarika, Češka Republika, Dominikanska
Republika, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Japan, Malezija, Meksiko, Filipini, Portugal,
Srbija, Južna Afrika, Južna Koreja, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke
Države. U svakoj zemlji obavljeno je oko 2.000 intervjua (približno podjednako podijeljeno
između punoljetnih lica koja koriste i ne koriste proizvode koji sadrže nikotin). Podaci su
ponderisani da budu reprezentativni za onlajn populaciju u svakoj zemlji na osnovu slijedećih
varijabli: starost, pol, region i upotreba nikotina. Rezultati su tačni do granice greške od ±1 posto.

(Biznis.ba)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU