Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  UNDP i Fond za zaštitu okoliša FBiH potpisali Memorandum o saradnji

  Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Steliana Nedera, i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Esad Humo, potpisali su u Sarajevu Memorandum o saradnji koji pruža okvir za snažniju buduću saradnju između UNDP-a i Fonda u oblasti zaštite okoliša, održivog upravljanja otpadom, povećanju energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

  Rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera ovom prilikom izjavila je: „U posljednje četiri godine, UNDP je kroz različite projekte upravljao sa oko 70 milion USD sredstava u Federaciji BiH, od čega je oko 20 miliona USD kombinovanih sredstva usmjereno na mjere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije. Naša buduća saradnja sa Fondovima za zaštitu životne sredine u BiH je veoma bitna, kako bi smo mogli povećati mjere i mehanizme za uvođenje pozitivnih promjena u više domaćinstava, za više pojedinaca i u više lokalnih zajednica. Stoga mi je veliko zadovoljstvo što smo danas potpisali ovaj Memorandum o saradnji koji potvrđuje naše dugogodišnje partnerstvo i spremnost za nastavak zajedničkog rada.“

  Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Esad Humo izjavio je: „Čast mi je i zadovoljstvo što danas potpisujemo ovaj memorandum kojim potvrđujemo našu dugogodišnju saradnju i opredjeljujemo se da zajednički radimo i ubuduće. Niz je projekta na kojima smo zajedno radili, a spomenut ću URBAN LED, NAP, CBIT i GED. Većina je vezana za oblast adaptacije na klimatske promjene i njihovo ublažavanje, što je najveći izazov našeg vremena. Imajući u vidu evidentno narušen kvalitet okoliša, te činjenicu da se itekako, i u malim sredinama kakva smo, osjete klimatske promjene, sigurno će se u vremenu pred nama morati učiniti više i djelovati drugačije. U tom je djelovanju vrlo važna saradnja domaćih i međunarodnih institucija. Fond se od početka svog operativnog rada, pozicionirao ne samo kao financijska institucija već i kao stručna institucija Vlade FBiH, u svim oblastima zaštite okoliša i energijske efikasnosti. Značajna podrška UNDP-a, u ovom procesu, je omogućila da se, kako uspostavi, tako i unaprijedi legislativni okvir te kvalitetnim projektima osigura uključenost svih važnih učesnika u ovim procesima. Zahvaljujem UNDP-u, koji je kroz niz projekata prepoznao institucionalnu ulogu i kapacitete Fonda, kako u financiranju i provođenju projekata, tako i u novijoj – agencijskoj ulozi prikupljanja i obrade podataka o okolišu i energijskoj efikasnosti.

  UNDP pruža značajnu podršku vlastima u BiH da ispune svoje klimatsko obećanje dato u Nacionalno utvrđenim doprinosima (NDC), koji je u srcu Pariškog sporazuma i predstavlja obećanje zemalja da smanje svoje nacionalne emisije gasova i prilagode se negativnim uticajima klimatskih promjena.

  Undp I Fond Za Zaštitu Okoliša Fbih Potpisali Memorandum O Saradnji

  (Biznis.ba)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU