U TK od naredne školske godine plaćeno osiguranje i naknada na praktičnoj nastavi

U Tuzlanskom kantonu potpisan Pravilnik o praktičnoj nastavi.

Jučerašnjim potpisivanjem Pravilnika o praktičnoj nastavi otvoren je put ka dualnom obrazovanju na području Tuzlanskog kantona i uređena oblast kojom će od sljedeće školske godine učenicima stručnih škola biti plaćeno osiguranje i naknada na praktičnoj nastavi.

Pravilnik je potpisao ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović u prisustvu predsjednika Kantonalne privredne komore TK Nedreta Kikanovića, direktora srednjih tehničkih i stručnih škola i zainteresovanih privrednika sa područja TK.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK posebnu pažnju posvećuje stručnom obrazovanju, kazao je ovom prilikom ministar Omerović naglasivši da je i sama činjenica da je događaj organizovan u Privrednoj komori indikator želje za saradnjom sa privrednicima.

„Fleksibinost u prilagođavanju nastavnih planova i programa, kao i upisnih kvota potrebama poslodavaca odnosno potrebama tržištu rada izuzetno nam je važna. Pravilnik također predstavlja predstavlja osnov da učenici mogu dobiti naknadu. Da poslodavci učenicima mogu isplatiti naknadu za praksu. A to znači da poslodavac sebi u 2. ili 3. razredu stručne škole priprema radnike koji će nakon okončanja stručnog obrazovanja moći da pristupe tržištu rada. Ovaj pravilnik je samo jedan u nizu koraka. Mi ćemo dalje nastaviti sa jačanjem i radom u pravcu srednjeg stručnog obrazovanja kakvo je u zemljama centralne Evrope“, kazao je ministar Omerović.

Danas prezentovanim pravilnikom uređeni su uslovi, oblici, metode i postupci izvođenja praktične nastave u srednjim tehničkim i stručnim školama, ustanovama, kao i poslovnim subjektima.

Također je regulisano vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem praktične nastave koja se izvodi u školama i kod poslovnih subjekata te uređena finansijska pitanja koja uključuju mogućnosti isplate nagrade za učenike, kao i osiguranje učenika.

Prema riječima predsjednika KPK Kikanovića: „Ovaj pravilnik daje priliku privrednicima TK da u sistemu stručne prakse sebi pripreme nove kadrove za budućnost. Pravilnik reguliše ono što je bilo problematično a to je osiguranje jer privrednici to nisu mogli platiti. To je sada definisano i Ministarstvo je preuzelo plaćanje osiguranja za učenike na praksi a ostavljena je i mogućnost privredniku da može isplatiti učenicima naknadu što će sigurno privrednici prihvatiti.“

Direktor Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević naglašava da je ovim riješen problem sigurnosti učenika na praksi i za škole i za poslodavce jer je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK na sebe preuzelo plaćanje učeničkih osiguranja.

„Nadam se da će ovaj pravilnik izdići obrazovanje na jedan viši nivo i da ćemo doći u situaciju djeca mogu puno više znanja steći na gradilištu, na konkretnim radovima, u odnosu na ono što smo do sada imali u školama. Velika je stvar da oni mogu konkretno raditi i vidjeti najsavremenije materijale, alate i mašine, znači ono što nemaju u školi“, kazao je direktor Ibišević.

Ovakav sistem obrazovanja postoji u razvijenim zemljama Evrope, a najuspješniji modeli su razvijeni u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Do sada je oblast regulisana sporazumima između škola i poslodavaca a novi pravilnik predstavlja propis koji ima utemeljenje u zakonu, naglašeno je ovom prilikom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU