back to top

U prošloj godini rast broja prijavljenih patenata za 10,9 posto

Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u 2021. godini podnesenа je 61 patentna prijava, od čega su 54 bile prijavе domaćih prijavitelja i sedam prijava stranih prijavitelja.

U odnosu na prethodnu godinu zabilježen je rast broja prijava od 10,9 posto. Od ukupnog broja prijava domaćih prijavitelja su 98,1 posto prijave fizičkih osoba, a 1,9 posto pravnih subjekata, dok su kod stranih prijavitelja sve prijave pravnih subjekata. U 2021. godini priznata su četiri patenaa u nacionalnom postupku, sva četiri su od stranih prijavitelja.

Prema porijeklu prijavljenih stranih patenata najviše je bilo iz Kine (86 posto), zatim iz Francuske (14 posto). Prema porijeklu priznatih stranih patenata najviše je bilo iz Kine (50 posto), podaci su Agencije za statistiku BiH.

Međunarodna klasifikacija patenata (MKP) omogućuje identifikaciju tehnološke baze patenta i sektor u kojem je njegova primjena najvjerojatnija.

Prema klasifikacijskoj oznaci MKP-a, u 2021. godini je najveći udio patentnih prijava u području nepoznato sa (26,2 posto). Prema klasifikacijskoj oznaci MKP-a, u 2021. godini je najveći udio priznatih patenata bio u području – Mašinstvo; rasvjeta; grijanje; naoružanje; miniranje (75 posto) i ostala područja (25 posto).

Nacionalni registar podataka, na dan 31.decembra  2021. sadržavao je 243 patenta u važenju. Validiranih evropskih patenata bilo je 2.469 za koja su na dan 31.decembra 2021. izdata rješenja o upisu u registar.

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine je pravni sljebednik Instituta za standardizaciju, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine (BASMP), koji je osnovan 1. oktobra 1992. godine.

Od tada tri zakona su regulisala status tog instituta. U septembru 2004. godine donesen je Zakon o osnivanju Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH” broj 43/04) kao samostalne državne organizacije.

Proces razdvajanja Instituta prethodnika (BASMP) na tri odvojene državne institucije trajao je do kraja 2006. godine.

Odlukom od 29. decembra 2006. godine Institut je preuzeo poslove u području intelektualnog vlasništva koji su se obavljali u Institutu za standardizaciju, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine (BASMP), te od 1. januara 2007. godine obavlja poslove iz svoje nadležnosti kao samostalna državna institucija.

The post U prošloj godini rast broja prijavljenih patenata za 10,9 posto appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU