Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Prilika za zapošljavanje više od 500 mladih

  Prilika Za Zapošljavanje Više Od 500 Mladih

  U Sarajevu je krajem prošle sedmice najavljen projekt Your Job, finansiran od Evropske unije, a koji ima za cilj povećati zapošljavanje i stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje mladih u prekograničnom području BiH – Crna Gora kroz profesionalnu orijentaciju, kvalitetno profesionalno usmjeravanje, prvo radno iskustvo i poduzetničku praksu.

  Alati

  Naglašeno je da će više od 500 mladih osoba dobiti poslovno savjetovanje za pokretanje vlastitog održivog poduzeća kroz samozapošljavanje, gdje će se kroz različite alate uspostavljati dijalog za usklađivanje potreba i resursa između organizacija civilnog društva, firmi i institucija. Provedba projekta počela je 1. aprila 2022. i trajat će do 30. septembra 2024.

  Miroslav Valenta, projekt-menadžer Caritasa BiH, kazao je da je projekt dio programa EU prekogranične saradnje programa IPA II koji podrazumijeva općine i područja na granici između Crne Gore i BiH (od Sarajeva do Trebinja i od Kotora do Berana).

  Različiti programi se finansiraju s ciljem poboljšanja prilika za ekonomski razvoj pograničnih područja koja su često zanemarena

  – U narednom periodu ćemo objavljivati javne pozive na koje će se mladi moći prijaviti. Dvije su programske komponente, jedna se odnosi na pripravnički program gdje će se pokušati naći zainteresirani poslodavci koji su spremni pružiti prvo radno iskustvo za mlade osobe, odnosno mentorsko iskustvo tim mladima. Druga komponenta tiče se razvoja poslovnih ideja i biznisa i nastojaćemo im osigurati da na neki način dobiju sredstva kako bi pokrenuli svoj biznis, pojasnio je Valenta.

    UPFBiH prezentiralo ‘Šta poslodavci očekuju od vlasti’ za unapređenje poslovnog ambijenta

  Edbera Biković, program-menadžer iz Delegacije EU u BiH, ističe da EU finansira program, gdje naša zemlja učestvuje u šest programa teritorijalne saradnje, uključujući i prekograničnu.

  – Za program BiH – Crna Gora za period 2014-2020. EU je izdvojila 8,4 miliona eura, a finansiranje projekata je iz oblasti zapošljavanja, zaštite životne sredine, kao i razvoja turističkih ponuda. Programi se finansiraju s ciljem poboljšanja prilika za ekonomski razvoj pograničnih područja koja su često zanemarena, a između ostalog uključuje stvaranje prilika za zapošljavanje mladih, kazala je Biković.

  Partneri

  Projekt Your Job finansira EU sa više od 360.000 eura bespovratnih sredstava, a provodi ga Caritas BiH u partnerstvu sa Udruženjem S.K.I.L.L.S., Fondacijom Mozaik iz Sarajeva, te Fondacijom Biznis start centar Bar i Caritasom Barske nadbiskupije (CG). 

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU