Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Huskić: Predali smo ugovore o eksproprijaciji zemljišta, počinje gradnja koridora Vc kroz Tešanj

  Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić predao je danas izvršnom direktoru za projektovanje i građenje JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Ešefu Džafiću potpisane ugovore o eksproprijaciji zemljišta na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo, čime su stvoreni preduslovi za početak radova na izgradnji autoputa na Koridoru Vc kroz tu općinu.

  Huskić napominje kako su u proteklih dvije i po godine izvršili eksproprijaciju 600 parcela na spomenutoj dionici ukupne površine oko 500.000 kvadratnih metara te radili na planiranju, projektovanju i obezbjeđenju potrebnih dozvola.

  -Nakon što smo JP Autoceste FBiH danas predali potrebnu dokumentaciju, odabrani izvođači mogu početi prve radove. Ovo je najveća investicija u Općini Tešanj, nakon čije ćemo realizacije dobiti priključak na Koridor Vc te pristup mreži evropskih puteva. Za oko 2.700 privrednih subjekata, koji godišnje ostvare izvoz od 500 miliona KM te koji zapošljavaju oko 14.000 radnika te za našu općinu, to znači i novu fazu razvoja u decenijama pred nama – istakao je u izjavi za Fenu načelnik Huskić.

  Spomenuta dionica bit će duga 8,5 km, a na njoj će biti izgrađeno sedam mostova i dvije petlje, dok je vrijednost radova 143 miliona eura.

  -Treba napomenuti kako je ova dionica bila, prema ranijim planovima, planirana kao posljednja na Koridoru Vc te je planirano da bude izgrađena do 2028., ali je na intervenciju Vlade FBiH stavljena u viši prioritet te bi trebala biti završena do 2025. godine. Za nas je to vrlo važno i zato smo zahvalni Vladi FBiH – kazao je Huskić, koji napominje da će se kroz tu općinu graditi još jedna dionica na spomenutom koridoru.

    Ministar Vujanović potpisao ugovore s udruženjima potrošača u FBiH o dodjeli sredstava

  Radi se o dionici Medakovo (Tešanj) – Ozimica (Žepče), koja će biti duga oko 11 kilometara te na kojoj će biti probijen i tunel “Crni vrh”, koji bi trebao biti dug oko 1,8 kilometara.

  -U toku je odabir izvođača radova za tu dionicu, za koju je rok izgradnje tri godine od potpisa ugovora. Ne znam kada će ugovor biti i potpisan, ali nadamo se da će biti ubrzo – kaže Huskić.

  On napominje kako je izvršni direktor za projektovanje i građenje JP Autoceste FBiH Ešef Džafić naglasio da su obezbijeđena građevinska dozvola i potpisani ugovori sa izvođačem i nadzorom te da u narednim danima počinju pripremni radovi za gradnju Koridora 5c kroz općinu Tešanj.

  -Gradilište se već organizira, a prvi radovi će podrazumijevati postavljanje šipova na lokacijama gdje se grade nadzemni objekti. Početkom radova naša općina ulazi u fazu u kojoj će imati određene pritiske zbog prisustva građevinske mehanizacije, ali je istovremeno i vrlo važna za firme koje su direktno ili indirektno vezane iz građevinski sektor. Pogotovo što neki ekonomisti najavljuju period ulaska u recesiju pa su ovakve investicije tim važnije – podvlači Huskić.

  Današnjem sastanku, dodaje, prisustvovali su i predstavnici izvođača, firme “Euro-Asfalt” te nadzora.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

    Zenička razvojna agencija ZEDA širi biznis inkubator za dodatnih 35 startup preduzeća

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU