back to top

Tuzlaka Nedima Selimovića ljubav prema bolesnoj nani dovela do titule uspješnog ljekara


Tuzlaka Nedima Selimovića Ljubav Prema Bolesnoj Nani Dovela Do Titule Uspješnog Ljekara

“Oduvijek sam znao da je medicina moj poziv i nisam razmišljao o drugim alternativama”, kazao je Nedim Selimović.

Rođeni Tuzlak po zanimanju je doktor medicine, a trenutno i doktorant na Doktorskom studiju “Biomedicina i zdravstvo”. Ljubav prema ovom pozivu nosi iz djetinjstva o tome su mu pričali i roditelji.

“Kada su me kao dječaka vodili doktoru, često sam pitao ljekare da mi pokažu stetoskop, špatule i slično. Također, stara majka je bila bolesna, pa sam joj uvijek kao mali govorio da ću biti ljekar da je izliječim. Tako je i bilo”, prisjetio se Nedim.

Nakon srednje škole je upisao studij medicine i zadovoljan je onim što taj studij pruža, iako ima dosta prostora za poboljšanje.

“Mislim da gdje god da studirate, mnogo toga zavisi od induvidualnog pristupa, volje i želje studenta da istražuje i napreduje u određenoj oblasti. Na našim područjima nemate uslove kao u nekim zapadnim institutima.  Tu ima mnogo improvizacije barem kada se radi o praktičnom dijelu.  Što se tiče profesora i teoretskog znanja zaista imamo  dobre profesore”, pojašnjava ljekar i dodaje:”S druge strane ne mogu reći da sam zadovoljan sistemom u kojem živimo, u kojem studiramo i radimo. Tu ima mnogo mjesta za poboljšanje“.

Nedim2

Objavama na TikToku inspiriše mlade

Anegdote iz svoga života ovaj mladi ljekar već neko vrijeme dijeli na TikToku i tako uljepšava dane svojim pratiteljima.

“Ja sam zapravo na završnoj godini studija, početkom COVID pandemije iz neke zabave objavio par tiktok videa sa svojom rahmetli majkom. Već nakon prvog videa, ti tiktok-ovi su pobrali simpatije gledatelja. Upravo radi moje majke koja je bila zaista jedna ogromna ljudska gromada i insan. Ona je mnoge ljude podsjećala na njihove majke, nene i iz tog razloga su i posjećivali moj profil”, pojasnio je.

Često je snimao konverzaciju s njom i kamerom zabilježio mnoge njene stavove i životne lekcije.

“Jedne prilike je majka spomenula da sam joj kao mali, sa nekih 5 godina obećao da ću postati ljekar, da je izliječim, da je ne bole krsta i koljena. To je mnogima bilo simpatično, tako su saznali da sam ljekar”, prisjetio se za Akta.ba.


Najviše ga na društvenim mrežama prate srednjoškolaci koji žele upisati medicinu kao i studenti medicine. Često ga pitaju šta je motivacija za učenje.

“Iz tog razloga sam nedavno objavio poruku kćerke jednog pacijenta (koja je inače moja kolegica). Želio sam da objasnim da je zadovoljan pacijent i osjećaj zadovoljstva kada nekom pomognete, kada mu olakšate tegobu zapravo najveća motivacija koja vas tjera da budete bolji i da učite i dalje“, istakao je.

Nedim

Inspiraciju pronalazi u starijem bratu

Dok se trudi da motiviše druge on svoju inspiraciju pronalazi u svom starijem bratu. Njegov stariji brat živi i radi u Švicarskoj gdje je završio postdiplomski studij

“Stariji je od mene 4 godine i ja sam zahvaljujući njemu svadnevno imao priliku da vidim da ništa nije nemoguće. Uz trud i rad sve je ostvarljivo. Moj brat je svoj studij završio sa prosječnom ocjenom 10. Zaista gledajući njega i odrastajući uz njegove savjete inspiracije mi nije manjkalo”, naglasio je.

Nedim nema svoj klasični moto, ali defintivno nastoji svakim danom biti bolji čovjek. Želi da na što veći broj ljudi ostavi pozitivan uticaj i da im na bilo koji način pomogne.

“U narednom periodu volio bih da svoje obrazovanje i napredovanje kao stručno, tako i akademsko privedem kraju, da specijaliziram i doktoriram medicinu. Dug je put, ali cilj mi je jasan i znam da će se trud i rad isplatiti“, poručio je Nedim za kraj razgovora za Akta.ba.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU