Turska među najznačajnijim investitorima u BiH, najviše ulaže u prerađivačku industriju

Predsjednik Komore Zdravko Marinković rekao je da robna razmjena BiH i Turske u prvih šest mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom lani bilježi smanjenje.

On je dodao da je u prvom polugodištu u poređenju sa istim periodom lani zabilježeno smanjenje obima razmjene, odnosno izvoza za 6,8 odsto, a uvoza za 9,8 odsto.

“Smatramo da i ovi današnji poslovni susreti, ali i druge aktivnosti koje se preduzimaju ili će se preduzeti, treba da idu ka povećanju obima razmjene, ali i ka postepenom smanjenju debalansa u međusobnoj trgovini”, istakao je Marinković u uvodonom obraćanju na poslovnim susretima domaćih i turskih privrednika.

On je napomenuo da od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je stupio na snagu 2004. godine, robna razmjena BiH i Turske u kontinuitetu bilježi rast i da je do sada povećana za više od sedam puta.

“Sa Turskom je u 2022. godini ostvaren obim robne razmjene od 934,8 miliona evra, od čega je uvoz iznosio 769,8 miliona evra, uz pokrivenost uvoza izvozom od 21,4 odsto”, rekao je Marinković.

Marinković je istakao da BiH raspolaže značajnim prirodnim resursima i potencijalima za razvoj, što se ogleda kroz najznačajnije sektore BiH privrede poput metaloprerađivačkog i elektro, drvoprerađivačkog, građevinskog i energetskog sektora, dodajući da se u posljednje vrijeme, ubrzano razvija IT i sektor turizma.

“BiH i njena privreda prolazi kroz reformske procese i iz godine u godinu postiže kontinuirani rast BDP-a, povećanje izvoza, kao i povećanje broja zaposlenih. U protekloj godini, ostvaren je spoljnotrgovinski promet od 24,1 milijardi evra, uz značajan rast izvoza i uz pokrivenost uvoza izvozom od 63,1 odsto”, rekao je Marinković.

Na prezentaciji, koja je upriličena u okviru događaja, istaknuto je da je Turska imala značajne investicije i u finansijski, trgovački, transportni i građevinski sektor, kao i zdravstvo.

Susretima su prisustvovali predstavnici kompanija koje posluju u oblastima tekstila, transporta, turizma, građevine (obrada kamena i mermera), poljoprivrede, metala, drveta i proizvodnje namještaja, prehrane, poljoprivredne mehanizacije, trgovine.

Bileteralnim sastancima prisustvovali su predstavnici 16 domaćih i 16 turskih kompanija.

Objava Turska među najznačajnijim investitorima u BiH, najviše ulaže u prerađivačku industriju pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU