back to top

Firma iz Širokog Brijega postala većinski vlasnik kompanije Agroherc


Firma Iz Širokog Brijega Postala Većinski Vlasnik Kompanije Agroherc

Firma MCI iz Širokog Brijega postala je većinski vlasnik čapljinske kompanije Agroherc, a akvizicija je svečano proslavljena u vinariji Domano, koja je u vlasništvu MCI-ja. Ovo je za Čapljinski portal potvrdio vlasnik MCI-ja Miljenko Crnjac.

– Agroherc je bio vlasništvo više lica, odnosno udio u firmi imalo je preko stotinu dioničara. Mi smo do sada otkupili od bivših vlasnika preko 90 posto dionica i tako postali većinski vlasnik – kazao je Crnjac za čapljinski portal.

Dodao je kako je ovo velika stvar za firmu MCI.

– To je prvenstveno velika kompatibilnost sa našom dosadašnom firmom ‘Domano’, odnosno vinarijom, jer imamo puno voćki s kojima možemo ići dalje u proizvodnju u preradu. To puno znači za nas jer smo mi trgovačka firma gdje imamo kontrolu roba široke potrošnje i mogućnosti plasmana naših budućih proizvoda – pojasnio je Crnjac.

Vinariju Domano će, kaže, nastaviti razvijati.

– Mi smo išli razvijati vinariju u turističkom smislu, pored proizvodnje vina i proizvodnje pjenušca, mi smo izgradili kapacitete da možemo ugostiti, u onom pravom ugostiteljskom smislu, kvalitetan restoran i kuhinju te ponuditi naša nacionalna jela i turistima i za druge prigode – zaključio je Crnjac.

On se zahvalio na posjeti i potpori čapljinskom gradonačelniku Smiljanu Vidiću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNK Mariju Jurici, kao i izvršnom direktoru za projekte i razvoj Razvojne banke FBiH Daliboru Milinkoviću.

Događaju je prisustvovao i čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić koji je vlasnicima MCI-ja čestitao na akviziciji.

– U trgovini je puno lakše zaraditi novce nego u proizvodnji, međutim, ono na čemu trebamo raditi jeste i proizvodnja i zato velika zahvala vlasnicima firme MCI koji su se odlučili za taj put proizvodnje kroz firme u Čapljini – rekao je Vidić.

Grad Čapljina prepoznao investiciju

– Mi u Gradu Čapljini smo prepoznali investiciju, najprije u vinariju, potom u vinograde. Onda kasnije u plantaže i sve je to proizvodnja i sve će to rezultirati ostankom naših ljudi ovdje, a ja se nadam i dobrobiti firme MCI – zaključio je Vidić.

Marin Gagro, vlasnik vinarije Domano, kaže kako je budućnost ove vinarije, ali i regije, u turizmu.

– U budućnosti vidim da je ova vinarija, kao i regija, poželjna turistička destinacija, odnosno Hercegovina se mora razvijati kao turistička destinacija koja će njegovati i prezentirati svoje autohtone sorte, kao što su žilavka i blatina – kaže za Čapljinski portal Gagro.

Pozitivno je, dodaje, iznenađen brojem turista koji posjećuju vinariju u 2024. godini.

– Ja mogu osobno reći da sam pozitivno iznenađen da jako puno turista dolazi od samog početka godine. Veliku priliku vidimo i u otvaranju dionice autoceste ovdje u blizini naše vinarije, tako da mislim da će 2024. godina, a i sve godine poslije, biti jako pozitivne – optimističan je Gagro.

Smatra kako vinari moraju udružiti snage da od Hercegovine naprave pravu vinsku regiju i privuku turiste.

– Svi smo složni da je perspektiva Hercegovine u turizmu, a tu veliku ulogu igraju naše autohtone sorte vina, kao i same vinarije. Volio bih da svi mi vinari, iz cijele Hercegovine, damo svoj maksimum kako bi ova regija postala uspješna vinska regija – zaključio je Gagro.

Jedan od najvećih distributera u BiH

Inače, preduzeće MCI d.o.o. prisutno je na tržištu od 1992. godine. Primarna mu je djelatnost trgovina i zastupanje domaćih i inozemnih robnih marki, s posebnim naglaskom na distribucijsku ulogu na tržištu Bosne i Hercegovine. Tokom svoga poslovanja, društvo MCI d. o. o. postalo je jednim od vodećih distributera u Bosni i Hercegovini, te je kao takvo snažan partner u različitim poslovnim kooperacijama.

Uz, primarno, distribucijsku ulogu na domaćem tržištu, MCI teži i internacionalizaciji poslovanja na regionalnom tržištu. Osim navedenih djelatnosti, MCI posjeduje i veledrogeriju, s kadrom osposobljenim za poslovanje s velefarmacijama na teritoriju BiH.

MCI d.o.o. danas zapošljava preko 350 radnika koji su strateški raspoređeni u četiri poslovne jedinice sa sjedištima u Sarajevu, Banja Luci, Širokom Brijegu i Živinicama. Svaka poslovna jedinica raspolaže sa savremenim skladišnim prostorom koji je opremljen s pet vrsta temperaturnih režima.

Kapacitet svih skladišta iznosi cca 25.000 paletnih mjesta. Distributivno logistička organizacija raspolaže s modernim voznim parkom od preko 230 voznih jedinica s ciljem brze i kvalitetne opskrbe kupaca.

Prema podacima Biznisinfo.ba, MCI je prošle godine imao prihode od oko 164 miliona KM.

Objava Firma iz Širokog Brijega postala većinski vlasnik kompanije Agroherc pojavila se prvi puta na PressMedia.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU