back to top

Trump na ispitivanju u istrazi protiv ‘Trump organizacije’

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump biće 10. avgusta ispitan u okviru istrage njujorškog državnog tužioca o njegovim poslovima sa nekretninima, potvrdio je Trump u objavi na svom “Truth Social” nalogu.

Trumpovo svjedočenje dolazi samo nekoliko dana nakon što su agenti FBI-a pretražili njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u okviru druge federalne istrage o tome da li je Trump uzeo povjerljive zapise kada je napustio Bijelu kuću.

Trump je 10. avgusta ujutru stigao u kancelariju glavnog tužioca Njujorka, ali nije komentarisao slučaj za medije.

Građanska istraga u Njujorku, koju vodi državna tužiteljka Letitia James, uključuje navode da je Trumpova kompanija “Trump Organization” davala pogrešne podatke o vrijednosti imovine, kao što su golf tereni i neboderi, obmanjujući zajmodavce i poreske vlasti.

Kancelarija tužiteljke je u maju saopštila da se bliži kraju istrage i da su istražitelji prikupili značajne dokaze koji bi mogli da dovedu do parnice.

Izjava Trumpa jedan je od rijetkih preostalih dijelova koji nedostaju, saopštila je kancelarija tužiteljke.

Džejms je u sudskim podnescima navela da je njena kancelarija otkrila “značajne” dokaze da je Trumpova kompanija “koristila lažne ili obmanjujuće procjene imovine da bi dobila niz ekonomskih koristi, uključujući zajmove, osiguranje i poreske olakšice”.

Džejms navodi da je Trumpova organizacija preuveličala vrijednost svog vlasništva da bi impresionirala zajmodavce ili navodila pogrešne podatke o tome koliko vrijedi zemljište kako bi smanjila svoje poresko opterećenje.

Kompanija je, prema tvrdnjama Džejms, čak preuveličala veličinu Trumpovog penthausa na Menhetnu navodeći da je skoro tri puta veći od stvarne veličine, a razlika u vrijednosti iznosi oko 200 miliona dolara.

Trump je negirao optužbe objašnjavajući da je traženje najboljih procjena uobičajena praksa u industriji nekretnina.

On je rekao da je istraga tužiteljke Džejms dio politički motivisanog “lova na vještice” i da njena kancelarija “čini sve da iskoristi svoja korumpirana diskreciona prava da se miješa u moje poslovne odnose i politički proces”.

Dok je Džejms istraživala ovaj slučaj protiv Trampa i njegove kompanije, kancelarija okružnog tužioca Menhetna dugo je vodila paralelnu krivičnu istragu.

Istraga je otvorena 2019. godine i bavi se Trumpovim poslovima prije ulaska u Bijelu kuću.

Ministarstvo pravde SAD takođe ispituje navodnu umiješanost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u napore da se ponište rezultati izbora kada su izgrednici upali na američki Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da preokrenu Trumpov poraz na izborima.

(RSE)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU