Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Razmišljate o prelasku na solarnu energiju? Ovo su najvažnije stvari koje svakako morate znati

  Dok Europa razmišlja kako riješiti krizu energenata koja se nametnula kao jedan od gorućih problema, mnogi su se okrenuli zelenoj energiji. Ne čudi budući da su mnoga istraživanja potkrijepila činjenicu kako u prirodnoj energiji sunca, zemlje, vode i zraka leži budućnost.

  Na popularnosti posebno dobivaju solarne elektrane koje su se u mnogim zemljama svijeta odavno već pokazale kao jeftiniji, čišći i održiviji izvor električne energije.

  Benefiti solara

  Do 2050. godine će svjetski proizvodni kapacitet energije dobivene od sunca rasti u prosjeku devet posto svake godine i dotad podmiriti četvrtinu globalne potražnje, pokazuju rezultati istraživanja koje je prije nekoliko godina provela Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA).

  Zašto se uopće potencira prelazak na solarnu energiju? Pa postoji cijeli niz benefita o kojima se priča, ali i dalje nedovoljno ljudi zna za njih.

  Razmišljate O Prelasku Na Solarnu Energiju? Ovo Su Najvažnije Stvari Koje Svakako Morate Znati

  Oko 16 milijuna novih radnih mjesta

  U prvom redu bi energetska transformacija u narednih 30 godina trebala, prema istraživanju IRENA-e, povećati globalni BDP za 2,5 posto i zaposlenost za 0,2 posto. To je gotovo 16 milijuna novih radnih mjesta.

    Ko je Hercegovac čija je firma prodata Britancima za blizu milijardu eura

  Uštede vezane uz klimu iznosile bi vrtoglavih 160 bilijuna dolara. Ta bi se cifra, kako je izračunala IRENA, nakupila do 2050. godine. Uz to solarne elektrane podižu i vrijednost same nekretnine.

  Obećavajuće projekcije

  Solarni paneli postaju jedan od najkonkurentnijih načina proizvodnje struje, a između 2010. i 2018. godine cijena im je pala za čak 74 posto. Trenutačno je malo porasla zbog situacije na tržištu s nedostatkom materijala.

  Unatoč tome, IRENA procjenjuje kako će do 2050. godine pak solarne elektrane biti među najjeftinijim izvorima energije, osobito u područjima koja imaju jače izlaganje suncu.

  Manja emisija CO2

  Osim toga, studija pokazuje kako bi vrlo blagotvorno solarna energija djelovala na društvo i ekologiju te je potencijalno rješenje za klimatske promjene. Također, kako bi se ispunio Pariški sporazum o klimatskim promjenama, emisija ugljikovog dioksida u svijetu bi svake godine bila reducirana za 3,5 posto.

  Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije zaključuje kako bi solarna energija mogla u samo nekoliko desetljeća u potpunosti zadovoljiti četvrtinu globalne potrebe električne energije.

  Snaga sunca u poljoprivredi

  Suvremena istraživanja pokazuju i kako bi snaga sunca mogla revitalizirati poljoprivredni sektor koji ima potencijala da postane glavni izvor zarade u Hrvatskoj.

  Osim što OPG-ovima mogu smanjiti račune za struju čak i do 70 posto, poljoprivrednici mogu uz solare i brendirati svoje proizvode i poslovanje kao zelenu destinaciju.

    FOTO: Počeo 28. Sarajevo Film Festival

  Razmišljate O Prelasku Na Solarnu Energiju? Ovo Su Najvažnije Stvari Koje Svakako Morate Znati

  Noćna solarna energija

  Prije nekoliko je dana Sveučilište Novog Južnog Walesa (UNSW) objavilo inovativno istraživanje i kako bi se solarna energija u budućnosti mogla sakupljati po mraku. Generirali su energiju iz emisije infracrvenog svjetla, a zasad su rezultati vrlo obećavajući.

  U istraživanja se potencijala solarne energije neprestano ulaže, a njome se, između ostalih, bave i na Institutu Ruđer Bošković. Lani su u svojem znanstvenom radu pojasnili kako sunčevo svjetlo iskoristiti učinkovitije i fleksibilnije koristeći plazmonička svojstva metalnih otočića nanometarske veličine.

  Objava Razmišljate o prelasku na solarnu energiju? Ovo su najvažnije stvari koje svakako morate znati pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU