back to top

TK: Za deset malih biznisa podrška od 50.000 KM

Jedan od podržanih biznisa je i nedavno otvorena Poljoprivredna apoteka „Agro Košnica“ vlasnice Amire Bakalović, koja, osim prodajom sirovina i materijala za poljoprivredu, želi da se bavi i edukacijama stanovništva o prednostima bavljenja poljoprivredom.

„Zahvaljujući podršci Fondacije, dobila sam priliku raditi ono što volim, živjeti od onoga što sama uradim i ostati u Bosni i Hercegovini. To je ono što je mnogima, pogotovo mladima, potrebno“, kazala je ova poduzetnica.

Vlasnici svih deset podržanih biznisa tokom prošle godine su završili edukaciju iz oblasti poduzetništva, gdje su naučili pripremiti i razviti biznis ideju. Po okončanju edukacije, svaki od kandidata je pripremio biznis ideju i aplicirao na bespovratna sredstva iz Fonda za poduzetništvo Fondacije tuzlanske zajednice. Edukacija, a u konačnici i bespovratna sredstva, je realizovana kroz USAID Snaga lokalnog aktivnost – Naša zajednica je naša odgovornost, koji implementira Fondacija tuzlanske zajedncice.

Među podržanim biznisima je i Centar zdravlja „Zdravlje Pharm“ vlasnika Anela Smajića, čija je biznis ideja bila najbolje ocijenjena u procesu izbora kandidata za podršku. Iznos podrške je, kako je kazao, u današnjim ekonomskim uslovima simboličan, ali je edukacija koju su dobili neprocjenjiva.

„Novac je uvijek dobrodošao, ali da nisam imao edukaciju i da nisam imao priliku sa mentorom razgovarati o pojedinostima vođenja biznisa, ja se sigurno ne bih odvažio na ovaj korak. Koliko god nam je bitno da se prepoznaju naši kapaciteti, toliko nam je potrebno i da imamo nekoga uz sebe ko će nam pomoći u najizazovnijim trenucima“, kazao je ovaj poduzetnik.

Fond za razvoj poduzetništva promoviše inicijative koje imaju za cilj poboljšanje poduzetničkih kompetencija građana i građanki kako bi ih osposobili za pokretanje malih biznisa i razvoj prihodovnih aktivnosti domaćinstva. Kroz Fond za poduzetništvao je u prethodnih šest godina podržano više od dvadeset biznis ideja, od kojih je veliki broj preživio i pandemiju, kao jedan od najizazovnijih ekonomskih perioda posljednjih nekoliko decenija. Jasna Jašarević, direktorica Fondacija je kazala kako su društveni i ekonomski razvoj neodvojivi, te da Fondacija svjesna ovoga nastoji podržati i ohrabriti one koji se odvaže upustiti u poduzetništvo.

#td_uid_1_65cc56ef7c031 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/02/DSC01854-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_65cc56ef7c031 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/02/DSC01832-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_65cc56ef7c031 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/02/DSC01818-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_65cc56ef7c031 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/02/DSC01817-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_65cc56ef7c031 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2024/02/DSC01806-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

„Kroz godine smo i sami rasli i razvijali ovaj program. U početku je to bilo i manje biznisa i manje novaca, ali smo zahvaljujući rezultatima koje smo imali kroz program poduzetništva uspjeli i podršku, prvenstveno kroz edukacije i mentorstvo, dovesti na jedan zavidan nivo“, kazala je Jašarević.

Sa svim aplikantima je kroz edukaciju prošao i Adem Azapagić, ekonomski ekspert sa višegodišnjim iskustvom u poduzetništvu, koji je kazao kako je ovo najizazovnija grupa dosad, koja ima velike šanse na tržištu.

„Fondacija je ove godine napravila pravi potez i biznisima koji su osnovani u proteklih godinu dana omogućila prijavljivanje na ovaj poziv. S tim smo dobili i na broju, ali i na kvaliteti biznis ideja. Način na koji je sve organizovano je velika motivacija malim biznisima, čak i onima koji ne dobiju finansijsku podršku, kazaoje Azapagić.

Kroz program poduzetništva Fondacije je predviđeno i da se svim podržanim poduzetnicima u narednih nekoliko mjeseci, koji su često krucijalni za opstanak i razvoj malog biznisa, omogući i mentorka i stručna podrška ekonomskih eksperata. Ovom aktivnošću, USAID i Fondacija Na ovaj način Fondacija ukazuju na potrebu za kontinuiranom i sistematičnom podrškom poduzetnicima koji se u kompleksnom ekonomskom okruženju ohrabre upustiti u poduzetništvo.

Objava TK: Za deset malih biznisa podrška od 50.000 KM pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU