Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Šta je Ethereum i kako investirati u kriptovalute?

  Svi smo čuli za Bitcoin pogotovo nakon ogromnog skoka u vrijednosti koji je Bitcoin doživio.

  Međutim iako su kriptovalute danas veoma popularne svi znaju samo za Bitcoin, a Ethereum je i dalje u pozadini.

  Kako bi edukovali javnost odlučili smo da sastavimo današnji tekst koji će govoriti o tome šta je Ethereum.

  Rana faza kriptovalute

  Ethereum je kreiran 2015. godine, te kroz cijeli svoj razvoj imao dosta nisku vrijednost. Početkom 2017. godine cijena svih kriptovaluta raste pa tako raste i cijena Ethereuma. Trenutno je druga najvrijednija kriptovaluta upravo iza Bitcoina, a vrijednost mu raste iz godine u godinu. Zasniva se na blockchainu Ethereum, koju je prvi put opisao Bitcoin programer Vitalik Buterin 2013. godine.

  Ova valuta je dizajnirana tako da štiti vrijednost ostalih valuta, a posebno Bitcoina. Dakle, ona kao i ostale kriptovalute služi za decentralizovan način plaćanja, koja na taj način omogućava korisnicima u potpunosti anonimno plaćanje na internetu. Nema bankovnih računa, kreditnih kartica i ostalih načina plaćanja samo vi i vaš digitalni novčanik.

  Uz to, Ethereum omogućava i neke druge stvari, poput:

  • Pametnih ugovora (smart contracts)
  • Decentraliziranih aplikacija (dApps)

  U nastavku pročitajte više o tome šta je Ethereum i kako funkcionira.

  Prednost Ethereuma u odnosu na ostale kriptovalute

  Osobe koje su od samog početka veliki zagovornici Ethereuma tvrde kako je on ustvari mnogo bolji od recimo Bitcoina. Naime, Ethereum dozvoljava da se takozvani „blokovi“, odnosno dokazi o transakcijama kriptovaluta kreiraju mnogo brže nego kod drugih kriptovaluta. Ova funkcija čini Ethereum dosta efikasnijim i boljim za online trgovinu.

  Međutim najveća prednost koju ima kriptovaluta Ethereum je upravo tehnologija na kojoj je on zasnovan. Dakle, Ethereum tehnologija dozvoljava i kompjuterskim aplikacijama, da funkcionišu u okviru mreže, a što je važno zbog sigurnosti digitalnog novčanika.

  Ethereum
  Ethereum, Litecoin, Bitcoin

  Ako uzmemo za primjer da dijelite određene fajlove na Dropbox – u ili bilo kojoj drugoj platformi na kojoj se dijele datoteke. Vi vjerujete toj stranici i očekujete maksimalnu sigurnosti i da sve teče prema propisima.

  S druge strane kada koristite kriptovalute odnosno vršite određenu transakciju vi ste u decentrilizovanoj mreži i vi morate misliti na sve faktore prilikom trgovine. Ethereum vam ovo olakšava zbog toga što ima nekoliko aplikacija koje su ugrađene u samu kriptovalutu i koje doprinose sigurnosti.

  Rudarenje Ethera

  Ethereum vam također dozvoljava da direktno profitirate od korištenja mreže. Moguće je procesnu moć i prostor na hard disku ustupiti inovativnim Ethereum platformama kao što su recimo filecoin i golem. Ova pogodnost je proizvod činjenice da Ethereum zavisi u potpunosti od svojih korisnika. Potrebno je naglasiti da je kao i u Bitcoinu, najbolji način za sticanje Ethereuma rudarenje. Dakle, rudari se plaćaju u zvaničnoj kriptovaluti platforme, a to je Ethereum.

  Ethereum je i također dobar alat za kreiranje aplikacija. Jedna od velikih prednosti Ethereuma u odnosu na ostale kriptovalute je  visok nivo transparentnosti proizvoda koji inače izostaje u raznim sektorima industrije. Sam Ethereum funkcioniše kao svojevrsna prodavnica za aplikacije odnosno app store.

  Investiranje u Ethereum

  Tek je u proteklih par godina Ethereum se počeo koristiti za prikupljanje kapitala. Naravno da se nije digla tolika prašina oko kriptovaluta, vjerovatno Ethereum ne bi ni postao vezan za dobit i ne bi se o njemu toliko pričalo, ali ipak evo nas.

  Ethereum je multifunkcionalan što znači da se ne koristi samo za jednu stvar. Veoma je fleksibilna platforma s odličnim programskim jezikom i nema sumnje da ćemo vidjeti mnogo više inovacija i primjera od strane Ethereuma.

  Na vama je da odlučite da li želite ulagati u budućnost, mnogi ljudi koji su prije samo par godina ulagali u kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum danas us milioneri.

  Naravno ako želite trgovati dobro se obrazujte zato što možete mnogo novca uložiti u baš pogrešan trenutak. Stoga budite oprezni i dobro proučite tržište prije nego što se upustite trgovinu sa kriptovalutama.

  Ako se želite bolje upoznati s time kako funkcioniraju i kako možete kupiti kriptovalute, naš savjet je da posjetite Kripto Portal, koji nudi razne informativne tekstove o ovoj temi.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU