back to top

Popularni načini za zarađivanje od blogovanja u 2021.

Zarađivanje od bloga, odnosno blogovanje je tokom poslednje decenije postalo veoma popularan vid moneticacije sajtova. U nastavku otkrivamo koji su to popularni načini za zarađivanja od blogovanja!

Za blogovanje se slobodno može reči da spada u udobne poslove. Ima nekoliko jednostavnih razloga – ne zahteva fizičko naprezanje, niti stres, nije terenski rad, pritom ova metoda zarađivanja novca na internetu je i vrlo zabavna.

Nezavisno od toga da li imate redovni posao ili ne, prilika da blogovanje postane izvor prihoda se ne odbija. Može biti vaš pravi posao, a isto tako posao koji će doneti dodatne prihode i dopuniti kućni budžet. 

Malo je onih kojima bi ovakva dodatna zarada smetala, zar ne?

Ali, pre svega treba znati da blogovanje, kao opcija za monetizaciju i zarađivanje novca pisanjem nije uvek tako jednostavna! Kao i u svakom drugom poslu, potrebno je razmotriti čitav niz ideja za pisanje, tj. šta se za prihodovanje preko bloga isplati a šta ne. Postoje naravno popularni načini za zarađivanje od blogovanja .

Stvari koje treba znati pre samog blogovanja

Pre odabira teme za pisanje, treba uzeti u obzir nekoliko činjenica kako bi ono bilo lakše:

 1. Koju god temu za pisanje odabrali, morate biti iskreno zainteresovani i motivisani dok je obrađujete.
 2. Možete biti stučnjak u svojoj oblasti, ali nije uvek nužno. Da biste pokrenuli blog dovoljno je da imate predznanje ili osnovno znanje o temi interesovanja, kako ne biste gubili vreme samo na istraživanja.
 3. Neke niše je lakše unovčiti, dok je neke mnogo teže. Pokazalo se da je uvek lakše unovčiti blog koji se bavi zanimljivim ili poznatim temama. Blogovi koji imaju nedovoljno čitalaca se teže monetizuju. U tom slučaju, dodatna promocija je alternativa.
 4. Možete pisati o svemu i svačemu na vašem sajtu, ali tako nećete imati konkretnu temu. Za monetizaciju je bitno izabrati temu koja vam leži, obraćati se ciljanoj publici i maksimalno se fokusirati.

Izbor teme za pisanje i za monetizovanje bloga

U nastavku iznosimo nekoliko aktuelnih oblasti koji mogu biti predmet vašeg interesovanja. Ovo su jako popularne teme, jer godinama unazad beleže vodeće pozicije i rastuće trendove. 

 • Zdravlje i lična nega – spadaju među najpopularnije i najunosnije niše za blogovanje, među kojima ćete sigurno pronaći svoju publiku. Najlakši način da se brže probijete i izgradite poverenje čitalaca jeste da pišete više o temi koja je najbliža vašem interesovanju. Teme koje možete pisati odnose se na zdravu ishranu, o fizičkoj aktivnosti, kondiciji i treniranju, važnosti negovanja zdravlja kože i lepog izgleda, lična iskustva i recenzije o kozmetici koju koristite ili koju ste dobili, kao i brojne druge teme.
 • Lični razvoj – to su blogovi o poslovnom i ličnom uspehu, kao i uspostavljanju balansa između poslovnog i ličnog razvoja. Obrađuju teme o ličnim prihodima, poslovanju, poslovnom i ličnom razvoju, načinu zarađivanja i poslovanja, savetima za uštedu novca, o smanjivanju troškova i slično.
 • Moda – izuzetno popularna niša koja zahteva poznavanje stila, kao i dosta fotografija. Na modnom blogu možete pisati o modnim trendovima, reklamirati brendove, davati predloge odevih kombinacija i deliti brojne druge vesti iz sveta mode.
 • Lifestyle blogovi – još uvek su puno zastupljeni i čitani, iako se ne bave samo jednom nišom. Više su zabavno – edukativnog karaktera, ali povezuju istu publiku. Teme o kojima možete pisati su – o savremenoj ženi ili modernom muškarcu, zdravlju i hrani, o modi, majčinstvu i roditeljstvu, u vezi nege lica i tela, aktraktivnom izgledu, poslovnom stilu, o putovanjima i slično.
 • Blogovi o biznisu i marketingu – radi se o blogovima koji pokrivaju biznis teme poput preduzetništva, osnivanja kompanija i razvoja, poslovnog okruženja i raznih obkasti marketinga.
 • Digitalna tehnologija – obrađuju teme iz oblasti tehnologije, digitalnih inovacija, softverskih rešenja, igrica i gejming industrije.
 • Putovanja – izuzetno popularna niša za monetizaciju bloga, u kojoj sadržaj i fotografije destinacija imaju ključnu ulogu. Zanimljivi su tekstovi o letnjim i zimskim turističkim destinacijama, putopisi, daleki krajevi sveta, preporuke za porodična putovanja, lična iskustva, turističke atrakcije na lokalnom novou, preporuka hotela i restorana, kao i još mnogo toga.
 • Recenzije – recenzije, utisci ili davanje pozitivnih i negativnih ocena su uvek aktuelne teme, pošto značajno utiču na rejting brenda. Najpopularnije su kozmetičke recenzije, zatim šminka, recenzije o knjigama, o filmovima i serijama, telefonima itd.
Popularni Načini Za Zarađivanje Od Blogovanja
Popularni načini za zarađivanje od blogovanja u 2021.

Sada sledi opis nekoliko popularnih načina za zarađivanje od blogovanja.

Pomoću affiliate marketinga

Pomću affiliate partnerskih programa postajete posrednik u partnerskom marketingu. Na vašem blogu postavljate link proizvoda ili usluge koji želite da preporučite posetiocima svog sajta. Zatim, vi ćete biti plaćeni za preporučivanje proizvoda ili usluge na koji se link odnosi. Odnosno, kada neko klikne na jedinstveni link koji ste postavili i kupi preporučen proizvod/uslugu, vi zarađujete čist procenat od prodaje.

Najbolji način da link koji ste postavili bude i koristan (odnosno, da postane profitabilan) jeste da i ga sami isprobate, a zatim da napišete recenziju i vaše korisnično iskustvo. Ljudi koji traže da kupe proizvod o kojem ste pisali pročitaće vaš tekst, a ukoliko im se dopadne kliknuće na link koji ste postavili i završiti kupovinu. Vama kao posredniku u prodaji sledi procenat.

Prodaja digitalnih proizvoda, kao što su e-book ili kurs

Ovaj način je drugačiji od prethodno opisanog gde se zarada ostvaruje isključivo preporukom tuđih proizvoda ili usluga. 

Možete kreirati sopstveni digitalni proizvod, koji ćete prodavati preko svog bloga i tako ga monetizovati. Recimo: e-book, kurs, aplikaciju, softver, igricu, muziku, gotove ilustracije, fotografije i tome slično. Ovo je prilično popularan način zarade od blogovanja, ali je prvo potrebno unapred pripremiti sadržaj. Prodajom ostvarujete čist profit, koji može biti daleko veći od provizije sa affiliate linkova.

Popularni Načini Za Zarađivanje Od Blogovanja
Popularni načini za zarađivanje od blogovanja u 2021.

Dovoljno je umeti da se jasno izražavate rečima ili da imate znanja koje želite podeliti sa javnošću. Ukoliko ste kreativni, dovoljno je da svoje misli ili osećanja otvoreno iznesete na papir (ili online na blogu). Pokušajte da osmislite svoj proizvod na osnovu niše vašeg bloga i napravite svoj digitalni proizvod. Zatim, plasirajte ga svojim čitaocima i ponudite potencijalnim kupcima na internetu.

Prodaja digitalnih usluga

Sve isto se odnosi i na digitalne usluge. 

Na svom blogu možete ponuditi usluge marketinga, kopirajtinga ako se bavite freelance pisanjem, online treninge, dizajnerske usluge kao i brojne druge usluge.

Pišite sponzorisane postove kompanijama

Na tržištu postoje kompanije koje žele platiti da o njima napišete kvalitetan blog post ili reklamu. Takvi članci poznati su pod nazivom sponzorisani postovi, a mnoge firme su u potrazi za blogovima koji će im ponuditi svoje usluge pisanja sponzorisanih tekstova. 

Ukoliko i vi imate posećen sajt, definisanu publiku koja vam veruje, čita i voli način na koji pišete, objavljivanje sponzorisanih članaka može biti dobra početna strategija i prilika da monetizujete blog. Pored toga, da bi sponzorisani tekstovi bili vaš reprezentativni osnov za prihodovanje od pisanja bloga, potrebno je da budete iskreni (iskrenost publika ceni) i gajiti veliku ljubav ka pisanoj reči.

Za sponzorisane tekstove mogu vas kontaktirati turističke agencije, modni ili kozmetički brendovi da analizirate neku njihovu liniju, da napišete promo čanak ili recenziju o kozmetičkom preparatu, profesionalnom šamponu, kremi… Primera radi, šampon za kosu koja se farba.

Kreirajte podkaste na svom blogu

Ukoliko imate dobar blog, kao i posetioce koji redovno čitaju tekstove koje pišete i objavljujete, to je odlično. Ali, uzmite u obzir i procenat onih koju bi rado pratili vaš rad, ali nemaju dovoljno vremena za čitanje. Njima možete posvetiti pažnju kreiranjem nešto drugačijeg sadržaja, odnosno pričom i snimanjem zanimljivih podcasta.

Audio ili video podcasti su definitivno širom sveta popularan i dobar način da zadobijete pažnju publike, koja nema dovoljno vremena za čitanje sadržaja ili ga ima jako malo. To je publika koja umesto blog postova preferira slušanje kvalitetnog audio ili video sadržaja. Iz tog razloga, podkasti su dobar metod zadobijanja pažnje potencijalnih klijenata ili kupaca i prilika za monetizovanje bloga.

Od podcasta na blogu je moguće zarađivati na nekoliko načina, a može se reći da je jako slično kao pisanje bloga. Npr. posetama, vebinarima, od sponzorisanih objava, reklama, kroz recenzije, od donacija, affiliate marketingom, prometom proizvoda ili usluga (vaših ili tuđih), prodajom digitalnih proizvoda/usluga, edukacijama, konsultacijama ukoliko ste ekspert u određenoj oblasti, prodajom online kurseva i slično.

Ostalo

Pored pomenutih, zarađivanje je moguće na još dosta drugih načina – prodavanjem oglasnog prostora i reklamama, kao bloger frilenser, onlajn kursevima, pretplatom za sadržaj, kroz koučing biznis i drugo.

Popularni Načini Za Zarađivanje Od Blogovanja
Popularni načini za zarađivanje od blogovanja u 2021.

Nadamo se da vam je ovaj čanak pomogao u odabiru najbolje teme za blog, kao i da će neki od predloženih načina pomoći da prihodujete.

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU