Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Slovenski premijer: Izostanak ruskog zemnog plina moguće nadomjestiti

  Slovenski premijer Robert Golob izjavio je da su energetska solidarnost i traženje sinergija jedini način kako Europska unija (EU) može ove zime izbjeći redukcije, te da je izostanak ruskog zemnog plina moguće nadomjestiti ako se smanji njegovo korištenje u proizvodnji električne energije.

  “Petina cjelokupne potrošnje plina u EU-u troši se na proizvodnju električne energije, a toliko zemnog plina u ovom trenutku isporučuje Rusija. To bi se dalo uštedjeti zamjenom goriva za proizvodnju struje”, kazao je Golob u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV, prenosi Hina.

  Ako bi ostale članice osigurale struju iz drugih izvora Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj, koji za proizvodnju struje troše “goleme količine” plina, a za što postoje realne mogućnosti, te uz druge sinergijske učinke i sveeuropsku solidarnost, izostanak ruskog plina mogao bi proći bez energetskih redukcija, smatra slovenski premijer koji je ovog tjedna u Berlinu o tome razgovarao i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

  Golob je kazao da je Slovenija na zadnjem samitu Europske unije, u vezi energetske krize, zajedno s državama Beneluksa predlagala da se za energetsku krizu traže solidarna rješenja između svih članica, onako kako je to bilo i u vrijeme izbijanja pandemije covida-19, te da se s time složila i predsjednica Komisije Ursula von Der Leyen, prema čemu su tada bile “skeptične” neke velike članice, što se je u međuvremenu promijenilo.

    Inflacija u Njemačkoj dvostruko veća nego što se prognoziralo

  Među skeptičnima je u vrijeme samita bila Njemačka, naveo je Golob, ali je dodao kako su njegovi razgovori s kancelarom Olafom Scholzom početkom tjedna u Berlinu pokazali da je sada i Njemačka suglasna da se rješenje za energetsku krizu u Europi traži u solidarnosti, stvaranju sinergija i racionalnom korištenju energije, o čemu je Europska komisija pripremila poseban akt koji će biti predstavljen idući tjedan.

  “Tražimo u EU-u rješenja na bazi dobrovoljne solidarnosti koja će sinergijski obuhvatiti plin i električnu energiju i kad to povežemo ovu ćemo zimu moći preživjeti bez ruskog plina”, kazao je Golob.

  Njegova vlada u četvrtak je donijela uredbu kojom se za domaćinstva i male poslovne potrošače regulira cijena električne energije od 1. rujna, pa će oni idućih godinu dana plaćati niže cijene, zahvaljujući tome što je vlada smanjila neke pristojbe te smanjila PDV na isporuku struje sa 22 na 9,9 posto.

  Osnovni cilj takve uredbe je da se potrošači zaštite od “podivljalih burzovnih cijena” i djeluje na smanjenje inflacije, a osim na obitelji odnosi se i na 100.000 malih poslovnih subjekata, kazao je Golob u razgovoru za POP-TV.

    FBA – Odnos ponude i tražnje za novcem u FBiH i dalje stabilan

  Najavio je da će idući tjedan njegova vlada donijeti sličnu odluku o reguliranju cijena zemnog plina.

  Golob je uz to pozvao na štednju i racionalno korištenje energije, stvaranje zaliha goriva kod proizvođača energije, te naveo da se prema ocjenama Europske komisije štednjom i racionalnim korištenjem potrošnja energije može smanjiti za deset posto.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  MOŽDA VAS ZANIMA