back to top

Stopa nezaposlenosti mladih u eurozoni i dalje na visokih 14,2 posto

U odnosu na prošlogodišnji maj niža je za 0,1 postotni bod, pokazao je izvještaj evropskog statističkog ureda.

I u EU zadržala se na aprilskom nivou kada je iznosila šest posto, a odražava i stanje u prošlogodišnjem maju. Eurostat procjenjuje da je u EU u svibnju bez posla bilo 13,2 miliona građana, od čega njih 11,08 miliona u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u eurozoni u maju uvećan za 38 hiljada, a u EU za 13 hiljada. Na godišnjem nivou porastao je za tri hiljade u eurozoni i za 163 hiljade u EU, prenosi Index.

Španjija i Grčka jedine su i u svibnju bilježile dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 11,7 odnosno 10,6 posto.

Švedska je pak ponovo zabilježila najvišu jednoznamenkastu stopu nezaposlenosti u EU, od 8,4 posto. A blizu je i Finska s 8,2 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u maju iznosila 5,3 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u aprilu. Rumunija je sa stopom nezaposlenosti od 5,4 posto, pokazuju tablice.

Najnižu stopu nezaposlenosti ponovno su bilježile Češka i Poljska, od 2,7 odnosno tri posto. Slijede Malta i Slovenija, s 3,2 posto, te Njemačka i Nizozemska, s 3,3 odnosno 3,6 posto.

Visoka nezaposlenost mladih
U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u maju 14,2 posto, kao i u aprilu, prema blago podignutoj vrijednosti.

Što se tiče EU, bila je niža za 0,1 postotni bod u odnosu na blago podignutu vrijednost u aprilu, kliznuvši na 14,4 posto. U maju lani iznosila je na oba područja 14,2 posto, prema tablicama statističkog ureda.

Statističari procjenjuju da je u EU u maju bez posla bilo 2,83 miliona mladih. Od čega gotovo 2,3 miliona u eurozoni.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih mladih uvećan je za 32 hiljade u eurozoni i za 80 hiljada u EU.

Dvoznamenkasta većina
Španija je i u maju, prema dostupnim podacima, bilježila najvišu stopu nezaposlenosti među mladima, od 26,6 posto. Slijedi Švedska sa stopom nezaposlenih od 24,1 posto.

Blizu su Grčka i Portugal s 23,8 odnosno 23 posto, te Slovačka i Italija gdje je iznosila 20,6 odnosno 20,5 posto.

Čak 15 zemalja EU bilježilo je u maju dvoznamenkaste stope nezaposlenosti mladih, prema podacima kojima je Eurostat raspolagao.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je pak i u maju Njemačka, od šest posto. Slijede Irska i Češka sa 7,7 odnosno 8,7 posto, pokazuju tablice.

Hrvatska, Belgija, Kipar, Rumunija i Slovenija nisu obavezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih.

Objava Stopa nezaposlenosti mladih u eurozoni i dalje na visokih 14,2 posto pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU