Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Maruška Vizek – “Svaka kompanija trebat će proći kroz vlastitu digitalnu transformaciju”

  Uoči najave nove velike investicije Telemach BH u digitalizaciju Bosne Hercegovine razgovarali smo sa učesnicom ove konferencije Maruškom Vizek, pomoćnicom ravnateljice Ekonomskog instituta iz Zagreba o konkretnim efektima digitalizacije na cjelokupni razvoj Bosne i Hercegovine.

  Digitalizacija postaje imperativ i glavni pokretač ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine

  Glavni preduslov za digitalizaciju Bosne i Hercegovine je internet infrastruktura u koju je nužno neprestano ulagati. To je prepoznao Telemach BH koji je u posljednjih 12 godina u nju uložio 200 miliona eura, dok u narednih pet godina planira investirati dodatnih 75 miliona eura, a što će to donijeti kompanijama i pojedincima unutar Bosne i Hercegovine pojasnila je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu

  Maruška Vizek - &Quot;Svaka Kompanija Trebat Će Proći Kroz Vlastitu Digitalnu Transformaciju&Quot;
  Maruška Vizek - "Svaka kompanija trebat će proći kroz vlastitu digitalnu transformaciju"

  Nedavno ste učestvovali na konferenciji “Giga gradovi – pokretači digitalizacije i razvoja Bosne i Hercegovine”, u organizaciji Telemacha BH. Na konferenciji se govorilo o utjecaju digitalizacije na cjelokupni razvoj zemlje. Koliko BIH zapravo može profitirati od ulaganja u digitalizaciju?

  Prije svega, trebamo biti svjesni da bez omogućavanja brzog širokopojasnog interneta kompanijama i stanovništvu, nijedna zemlja više neće moći napredovati. Zato je važno da svaka zemlja pa tako i Bosna i Hercegovina, ulaže u digitalnu infrastrukturu koja postaje glavni pokretač ekonomskog i društvenog razvoja.

  Činjenica je da 10-postotno povećanje opće razine digitalizacije povećava BDP za 0,63 posto u BIH, što dugoročno nije zanemarivo. Kad govorimo o kratkoročnim efektima, ulaganje npr. 100 miliona eura u digitalnu infrastrukturu stvara 51 milion eura nove dodane vrijednosti te više od 3.300 radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. A tu je i 27 miliona eura koji se slijevaju u državnu blagajnu. Drugim riječima, svaki euro privatne investicije u razvoj infrastrukture državi generiše 25 centi poreznih prihoda koji se onda mogu koristiti za daljnji razvoj infrastrukture, naročito u nenaseljenim dijelovima zemlje.

    Preko Addiko Mobile transakcija do zimskih atrakcija

  I dalje je prisutan stav da je digitalizacija rezervirana isključivo na tehnološke kompanije te za moderna društva. Mogu li koristi od digitalizacije ipak imati i tradicionalne kompanije?

  Svaka kompanija trebat će proći kroz vlastitu digitalnu transformaciju ako želi opstati i prosperirati u novom digitalnom društvu. To podrazumijeva i tradicionalne kompanije koje će svoje poslovanje morati uskladiti s novim standardima i novim načinima komuniciranja s klijentima, s novim načinima upravljanja zalihama ili pak finansijama. Digitalna transformacija privrede neizbježna je – bilo da je riječ o tehnološkim ili tradicionalnim kompanijama. Nema dijela društva ili dijela privrede koji će ostati nepromijenjen pa i tradicionalne kompanije na digitalizaciju trebaju gledati kao na priliku za unaprjeđenje poslovanja i povećanje nivoa konkurentnosti.

  Postoji li ipak razlika u efektima digitalizacije kad je riječ o različitim djelatnostima i njihovoj geografskom položaju?

  Osim u povećanju općeg nivoa digitalizacije, pozitivni efektividljivi su i kroz veće brzineširokopojasnog interneta te dostupnost flat interneta. Sve to utiče na povećanje produktivnosti kompanija i rast zaposlenosti – u industrijskom i uslužnom sektoru, pri čemu su efekti na industrijski sektor nešto veći u odnosu na uslužni sektor. Treba naglasiti i da suefekti razvoja digitalne infrastrukture veći za kompanije u manje razvijenim, ruralnim dijelovima zemlje u odnosu na urbani, razvijeniji dio zemlje. To znači da ista digitalna infrastruktura može poslužiti kao izvrsna platforma za smanjivanje ekonomskih regionalnih nejednakosti u BIH, ali i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, budući da je poznato kako mladi ljudiiz najsiromašnijih dijelova zemlje najviše iseljavajuupravo zato što su u takvim sredinama zakinuti za prilike za zapošljavanje tesavremene životne i radne uslove.

    Produžen rok za prijave za subvencioniranu liniju Zeničko-dobojskog kantona i BBI banke

  Digitalizacija podrazumijeva značajna ulaganja u infrastrukturu – jesu li ona opravdana i što nam donose u budućnosti?

  Pandemija nam je jasno pokazala značaj i nužnost digitalne infrastrukture. Radili smo iz svojih domova – roditelji na svojoj internetskoj vezi, djeca na svojoj, a oni koji tokom pandemije nisu imali kvalitetan internet nisu mogli normalno funkcionirati.

  Nema sumnje da se ulaganje u razvoj digitalne infrastrukture itekako isplati, što više,ona postaje bitna buduća komparativna prednost te preduslov ekonomskog i društvenog razvoja svake zemlje pa tako i BosneiHercegovine.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU