Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Sajam pčelarstva u Gradačcu – Uručene medalje za najkvalitetniji med

  Na Petom međunarodnom sajmu pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara “Pčela“ Gradačac, dodijeljenja su priznanja i medalje za kvalitet ocjenjenih medova. Hemijska i senzorna analiza dostavljenih uzorka vršena je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a uručeno je 189 medalja i dodijeljeni pehari za najkvalitetniji med.

  – Uzorci meda dostavljeni su od pčelara sa područja Bosne i Hercegovine, susjedne Hrvatske i Crne Gore.

  – Značaj sajma pčelarstva je promocija pčelarskih proizvoda i da se posjetioci sajma, ali i naši sugrađani upoznaju sa upotebom i konzumacijom pčelarskih proizvoda. Naši sajmovi mogu doprinijeti što boljoj promociji, ali i da građani uzimaju med od pčelara i na taj način izbjegnu patvoreni med, a znamo da ga na teritoriji BiH ima prilično – rekao je predsjednik Udruženja pčelara ‘’Pčela’’ Gradačac Mirsad Delibašić.

  Nikola Gvozdenović iz Bara (Crna Gora) ima najbolje ocijenjeni med na ovogodišnjem sajmu pčelarstva u Gradačcu. Prvo mjesto u kategoriji lipov med osvojili su Samid Omerčić i Senad Bristrić iz Mionice kod Gradačca.

  Pehar za najbolje ocijenjeni kestenov med pripao je Salem Poriću iz Bužima, a prvo mjesto u kategoriji cvijetni med osvojio je Hasan Huseinagić iz Ledenica (Gradačac).

  U kategoriji bagremov med najbolje ocijenjen je uzorak Ruzmira Hodžića iz Zelinje Srednje, a pehar za livadski med dobio je Mirsad Suljić iz Vučkovaca.

  Na Sajmu pčelarstva održano je stručno predavanje za pčelare.

  Gost predavač bio je Rasim Porić iz Bužima koji je govorio o temi “Uslovi za kvalitetno zimovanje pčela, sređivanje plodišta, zalihe i kvalitet hrane”.

  – Nakon prosječno dobre sezone, upoznali smo pčelare sa nekim aktivnostima gdje su prisutni mogli da čuju kako i na koji način uzimiti svoje pčelinjake, da bi pčele uspješno prezimile i dočekale sljedeću sezonu – rekao je Porić.

  Na sajmu je predstavljena i SMS vaga, uređaj koji omogućuje pčelarima da u bilo kojem trenuku mogu izmjeriti prinos meda u košnicama, ali i dobiti podatke kao što su pozicija vlažnost i temperature vazduha, temperature unutar košnice i obavještenja o bezbjednosti pčelinjaka.

  Na sajmu pčelarstva “Gradačac 2022”, koji je podsajamska manifestacija 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu, učestvovalo je tridesetak izlagača, pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz Bosne i Hercegovine i susjednih država, saopćeno je iz Službe za informisanje “Sajam šljive 2022”.

  (Fena)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU