Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Programom “Start up 2022” u FBiH obuhvaćeno 2.036 osoba

  Tokom 2022. godine Federalni zavod za zapošljavanje je realizirao Program sufinansiranja samozapošljavanja “Start up 2022” s ciljem poticanja na samozapošljavanje nezaposlenih kroz pokretanje poslovnih djelatnosti/registracije biznisa, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u novosnovanim poslovnim djelatnostima.

  Program je sadržavao niz mjera za poticanje samozapošljavanja: Poduzetništvo za mlade 2022, Poduzetništvo za žene 2022, Poduzetništvo za demobilisane borce 2022, Poduzetništvo za sve 2022 i Druga prilika 2022.

  Programom su ugovorena sredstva od 11.942.341 KM, a na osnovu čega su zaključena 1.752 ugovora s nezaposlenim osobama koje su uz finansijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje registrovala svoj biznis tj. poslovni subjekt. U prosjeku ukupna subvencija je iznosila 5.866 KM.

  Prema pokazateljima Zavoda, najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnosti poljoprivreda (27 posto), zatim u djelatnosti trgovina (19,1 posto), prerađivačka industrija (14,5 posto), ostale uslužne djelatnosti (10,7 posto).

  U okviru novoosnovanih poslovnih subjekata, također u sklopu Programa “Start UP 2022” sufinansirano je dodatno zapošljavanje 284 osobe, te je ukupno tim programom obuhvaćeno 2.036 osoba.

  Od ukupno 2.036 osoba obuhvaćenih ovim programom, 54,3 posto su muškarci, 45,7 posto žene, a prema kvalifikacijskoj strukturi najviše je KV radnika (40,2 posto), zatim osoba sa SSS (34,7 posto), a slijede radnici sa fakultetskim obrazovanjem (10,7 posto) i NK radnici (14,2 posto).

  Posmatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene mjere, mladih je 28 posto, a isto toliko je i osoba dobi od 30 do 40 godina, dok je starijih od 40 godina 44 posto.

  Analizirajući period nezaposlenosti, 53 posto osoba su prije pokretanja biznisa bile nezaposlene više od 12 mjeseci, a u prosjeku 40 mjeseci, što ukazuje na činjenicu da više od polovine obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

  Federalni zavod za zapošljavanje nastavlja sa realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja, te će, kako najavljuju, u martu objaviti nove javne pozive.

  Objava Programom “Start up 2022” u FBiH obuhvaćeno 2.036 osoba pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU