back to top

Visa dozvolila korištenje kriptovaluta u okviru svoje platne mreže

Kompanija Visa dozvolila je upotrebu kripto valuta za poravnanje transakcija u svojoj platnoj mreži, i to preko stejblkoina američkog dolara (USDC). Proces je omogućen putem platforme Ethereum, jednog od najaktivnije korištenih blokčejnova otvorenog koda[1]. Ovaj projekat nalazi se u pilot fazi koju Visa realizuje u partnerstvu sa Crypto.com, velikom svjetskom kripto platformom, a u planu je da mogućnost poravnanja u stejblkoinima bude ponuđena i drugim partnerima kasnije ove godine.

Podrška digitalnim valutama označava važan korak naprijed u strategiji razvoja kompanije Visa, kako bi se nastavilo sa unapređivanjem svih oblika kretanja novca, kako u okviru Visa mreže, tako i šire. Vodeći brigu o svom globalnom prisustvu i pouzdanosti brenda, Visa je usmjerena na to da stvori dodatne vrijednosti platnog ekosistema, i da učini kriptovalute sigurnijim, korisnijim i primjenljivijim za plaćanja.

Visa Dozvolila Korištenje Kriptovaluta U Okviru Svoje Platne Mreže
U prijethodnoj godini, Visa je radila na stvaranju uslova za uvođenje digitalnih valuta u okviru postojeće platforme u okviru koje se svakodnevno vrši promet milijardi dolara kroz hiljadu institucija, na više od 200 tržišta i u 160 različitih valuta. U saradnji sa Anchorage, ekskluzivnim Visa partnerom za poravnanje digitalnih valuta, Visa je pokrenula pilot projekat koji omogućava Crypto.com da kompanija Visa plaća u stejbkloinima kako bi izmirio dioo svojih obaveza prema Crypto.com Visa programu kartica. 
 
Standardni postupak poravnanja kompanije Visa podrazumijeva da partneri svoje obaveze izvršavaju u tradicionalnoj valuti, što može uzrokovati dodatne troškove i poteškoće preduzećima koja su izgrađena na digitalnim valutama. Sposobnost namirivanja u stejblkoinima (USDC), samim tim, može pomoći Crypto.com i drugim matičnim kripto kompanijama da razmotre upotrebu novih poslovnih modela bez korištenja tradicionalnih valuta. Unaprijeđenja Visa trezora i integracija sa platformom Anchorage, bankom digitalnih sredstava, ujedno, osnažuje sposobnost kompanije Visa da direktno podrži novu digitalnu valutu centralne banke (CBDC), kada bude nastajala u budućnosti.
 
“Izvorne kripto fintek kompanije žele partnere koji razumiju njihovo poslovanje i složenost digitalne valute,” rekao je Džek Forstel, izvršni potpredsjednik i šef proizvoda kompanije Visa. "Ova najava označava prekretnicu u našim naporima da odgovorimo na potrebe finteka koji posluju u stejblkoinsu ili kripto valuti, što je samo nastavak onoga što svakodnevno radimo, a to je da plaćanja u različitim valutama širom svijeta učinimo jednostavnijim”, dodao je Džek Forstel.
 
Kris Marsalek, suosnivač i direktorka Crypto.com istakla je: "Zabilježili smo rekordan rast našeg poslovanja u posljednjoj godini. Kako bismo nastavili da ubrzavamo tranziciju na kripto valute, potrebni su nam partneri koji razumiju priliku i alate koji će nam pomoći da brže i efikasnije izađemo na tržište. Budući da smo već nekoliko godina partneri sa kompanijom Visa, drago nam je što zajedno pokrećemo jedan uzbudljivi svijet stejblkoin plaćanja.” 
 
“Anchorage platforma je namjenski napravljena za institucije poput kompanije Visa kako bismo gradili nove kripto proizvode. Bili smo zajedno sa kompanijom Visa još od 2019. godine i drago nam je što vidimo kako prva stejblkoin plaćanja oživljavaju putem Anchorage aplikacionog programskog interfejsa (API),” rekao je Diogo Monika, suosnivač i predsjednik Anchorage-a. 
 

Dejvid Put, direktor kompanije Centre, koja nadgleda licenciranje stejblkoina američkog dolara (USDC) rekao je: “Visa predvodi tržište svojim inovativnim pristupom plaćanjima u mnogim oblicima. Impresionirani smo njihovim naporima. Prisustvo kovanica američkog dolara na Visa mreži je izvanredan korak naprijed u našoj misiji da povežemo svijet putem stejblkoinsa izgrađenih po standardima naše kompanije, a počevši od USDC.”


[1] “Poravnanje” se odnosi na dnevnu razmjenu sredstava između Visa partnera kako izdavalaca, tako i prihvatilaca, posredstvom Visa Net mreže radi zamjene vrijednosti za transakcije koje su odobrene. Poravnanje se ne odnosi na promet sredstava sa pojedinačnih računa potrošača.

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU