back to top

Provedite Zimovanje Na Zlatiboru

Provedite zimovanje na Zlatiboru, ili nekoj drugoj planinskoj ljepoti, uživajući u ledenim čarima.

Zima nekada zna biti jako monotana, ali ne postoji ništa tako dobro I jako kao putovanje I šetnja, u razbijanju zimske monotonije.

Bilo da je riječ o jako povoljnom odmaralištu za romantični par, samostalnom, brzim izletom, staromodnim putovanjem ili nečim za cijelu porodicu, zimski bijeg pomoći će vam da zaboravite na sve hladnoća  I da se prepustite zimskim čarolijama.

Međutim, prethodna godina, zajedno sa pandemijom je imala nešto drugačije planove za sve nas, baš u vrijeme kada nam je odmor prijeko potreban. Ako ste poput nas sigurno se pitate da li je sigurno putovati? Nažalost, ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje. Sve zavisi od toga gdje želiš ići, kako ćeš putovati, vozom, avionom ili automobilom.

Krizni štab nas I dalje upozorava da putovanje povećava šanse za dobivanje I širenje koronavirusa, pa je boravak u kući najbolji način da zaštite sebe ali I druge.

Uprkos tome, mnogi se zdravstveni stručnjaci slažu da su odmori blizu kuće na mjestima na kojima možete izbjeći velike gužve i držati se  potrebnih mjera opreza, za dobivanje COVID-19, jako nizak.

Ukoliko se ipak odlučite za putovanje, provjerite mjere zaštite na tom odredištu?

Jeste li spremni nakon u nove pohode? Jeste li već isplanirali godinu za putovanja? U svakom slučaju, iznijet ću prijedlog, koji ne bi trebali propustiti, a to su za mene Brvnare Zlatibor.

Tako ja zamišljam zimski odmor, bilo da ga zamišljam  sama, sa porodicom ili svojim prijateljima, moj zamisao zimske idile je kamin, kuhano vino ili čaj, predivan čarobni pogled sa nestvarno čistim zrakom. Dakle, bijeg u planine. Šta može biti bolje od čistog zraka i pluća punih istog. Bijeg od gradske gnjavaže, da to je savršen zimski odmor. Zato provedite zimovanje Zlatiboru.

Zimovanje Na Zlatiboru
Provedite Zimovanje Na Zlatiboru

Zašto biram baš zimski odmor?

Zima nam je uveliko stigla! Znam, teško je oprostiti se od začina od bundeve i lišća jarkih boja za još godinu dana … ali vrijeme je da se pozdravite sa svježe palim snijegom i šoljicama vrućeg kakaa. Evo nekoliko razloga zašto je zima najljepše doba godine, i zašto ja biram bas zimski odmor.

Zamislite neko čisto biće, kao anđeo, i zamislite bijelo prostranstvo, da anđeli u snijegu je moj razlog broj jedan. Koliko god da ste stari, ohh ovo zvuči pogrešno, ali koliko god brojki imate koje zovemo godine, anđeli u snijegu Vas jednostavno vraćaju u djetinjstvo.

Mislim da skoro ne postoji ljepši osjećaj dok svi pravi anđeli u snijegu, i ležimo kao dvorske lude na bijelom, snježnom podiju.

Opće je poznato da je najbolji dio kada se, kako mi to kažemo „nakupiš zime“,šuškanje i zagrijavanje. A postoji li bolja stvar od šuškanja pored savršenog kamina u kojem vatra pucketa?

Nedavno sam se toliko smrzla, da su mi prsti bili modri kao ljubičice od grudvanja, buljim u vatru, i gledam je kako pucketa.. mislim da sam sjedila dobrih dva sata, dok nisam sva skoro utrnila, pored kamina.

Ne postoji bolji osjećaj od toga, osim ahh ..nezaboravnog, vrućeg kakaa. Dakle kamin i šoljica vrućeg kakaa u ruci. Vrući kakao je takvo malo savršenstvo, bilo da je od mene, bijelog šljeza ili bilo kako i na koji način pripremljen. Bukvalno ne možeš a da ne voliš vrući kakao. I stvarno, ako sreću čine male stvari, onda neka moja sreća bude šaljica kakaa. Lagala bih da se nisam sjetila i luksuza zvani đakuzi. A tu si i apartmani sa đakuzijem zlatibor baš ima mnogo za ponuditi zar ne?!

A sada nekome najbolji  dio, skijanje,klizanje,sankanje. Ukoliko ste ljubitelji, a ja očigledno nisam neki, skijanja,klizanja, i sankanja, onda je zimski odmor i više nego idealan za Vas.

Možda nisam ludi zaljubljenik adrenalina. Ako si početnik, skijanja ili bordanja, samo stajanje na skije ili bord može biti izazov. Ne pitajte me kako znam! Pravo uzbuđenje je zapravo kada počnete kliziti. A tek kada pokušate ući u krivinu, srce će Vam sigurno početi pumpati brže.

Kako napredujete i postajete sve bolji skijaši ili bordaši, i izazovi će rasti zajedno s Vama. A njihovo svladavanje i dalje će biti jednako zabavno kao i prvo skretanje. Iskustvom ćete imati veću kontrolu,ravnotežu i svakoko prelijep osjećaj.

Na skijanje ili bordanje se možete navući odma nakon prvog dodira sa istim. Sam polazak Zlatiborskom gondolom je jedinstven osjećaj, nešto što bi trebali vidjeti i osjetiti, čak iako niste na skijama ili bordu. Snijeg koji je pokrio planinske vrhove koji su blistali na suncu, dokle god Vam pogled dopire..ne nije raj, to je zimovanje na Zlatiboru.

Zašto baš Zlatibor?

Zlatibor je planinsko područje smješteno u zapadnom dijelu Srbije.

Među najpopularnijim turističkim mjestima u Srbiji. Pored čistog zraka,zdravstvenog turizma,skijanje i planinarenje posjeduje i najdužu panoramsku gondolu na svijetu. Nakon tri dana probnog rada, 14. Januara. 2021. godine, započela je s radom panoramska gondola. Povezuje središte Zlatibora s vrhom Tornik, preko Ribničkog jezera. Dugačka je 8,95 km, ukupno ima 55 gondola sa po 10 sjedala i dizajnirana je za prijevoz 600 putnika u jednom satu.

Skijalište Tornik nalazi se na području ove planinske kraljice.

Najveći grad u regiji je Užice – smješten u podnožju planine – dok veći dio područja pripada općini Čajetina. Kroz Zlatibor prolazi pruga Beograd-Bar.

Zlatibor je, prije svega, izuzetno lijepa planina, ugodne klime, s prostranim kosim zemljištima, bogatim pašnjacima i planinskim potocima. Postoji oko 1000 četvornih kilometara livada i uzvisina, kosina i suhih terena, ponora i provalija.

Južna i istočna granica Zlatibora su prirodne – rijeke Uvac i Veliki Rzav. Na zapadu Zlatibor graniči s Bosnom – granicu označavaju njegova sela Mokra Gora, Semegnjevo i Jablanica.

Zlatibor se nalazi u sjevernom dijelu regije Stari Vlah, povijesne pogranične regije između Raške, Hercegovine i Bosne. Brdo zvano Cigla u blizini sela Jablanica još uvijek ima neke granične oznake Kraljevine Srbije, Austro-Ugarske i Osmanskog Carstva.

U srednjem vijeku Zlatibor je bio poznat pod nazivom Rujno, župa koja je bila dio Raške. Ime Zlatibor počelo se upotrebljavati u 18. stoljeću, ali njegova etimologija nije sigurna. Vjerojatno potječe od srpskih riječi zlatni (zlatni) i bor (bor) – određena vrsta bora potječe s planine, čije je latinsko ime Pinus silvestris variegata zlatiborica, a danas je ugrožena.

Romantično područje, tradicije i gostoprimstva, sa Nacionalnim parkom Tara na sjeveru i planinom Zlatar na jugu. Zlatibor je zaista čudna zemlja, kojom svako treba proputovati. Zlatibor nudi mnogo smještaja, apartmani Zlatibor Vas sigurno neće iznevjeriti.

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU