back to top

Pri kraju radovi na projektu vrijednom 15 miliona KM. Ovo je najmodernija deponija u BiH


Pri Kraju Radovi Na Projektu Vrijednom 15 Miliona Km. Ovo Je Najmodernija Deponija U Bih

Radovi na izgradnji Regionalne deponije “Eko-Sep” se privode kraju. Tim povodom gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, zajedno sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Živinice Nailom Jusićem i svojim saradnicima, obišao je gradilište.

Implementacija navedenog projekta, vrijednog 15 miliona konvertibilnih maraka, predstavlja preduslov za realizaciju svih projekata obnovljivih izvora energije koji se odnose na cirkularnu ekonomiju i u konačnici izgradnju toplana na obnovljive izvore energije. Stvaranjem uslova za upravljanje otpadom na ovakav način, ovo je postala najmodernija deponija u Bosni i Hercegovini, kažu u Uredu gradonačelnika

Realizacijom projekta ispunit će se direktiva Europske unije o naknadnoj obradi otpada, a posebna važnost je što se prvi put u državi Bosni i Hercegovini počinje sa cirkularnom ekonomijom i korištenjem obnovljivih izvora energije.

Izgradnja sanitarnih deponija i sistema za reciklažu pomoći će u smanjenju zagađenja vode, zemljišta i okoliša i stvaranju mogućnosti za cirkularnu ekonomiju.

Ovo je vodeći projekt za državu Bosnu i Hercegovinu jer je upravljanje otpadom problem u većini lokalnih zajednica, što doprinosi zagađenju okoliša u državi.

Da je Grad Živinice opredjeljen za zaštitu životne sredine i ekološki ispravnim odlaganjem otpada prepoznali su i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini, te su od samog početka podržali njenu izgradnju.

Kredit EBRD-a od 5 miliona eura za izgradnju navedene deponije odobren je 2019. godine, dok je Švedska Vlada obezbijedila investicioni grant od 2,5 miliona eura.

Također, Vlada Švedske podržala ovaj projekat sa finansiranjem podrške implementaciji projekta u iznosu od 150 hiljada eura za korporativnu podršku preduzeća “EKO-SEP” Živinice i izradu fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju.

Izgradnjom deponije “Eko Sep”, riješit će se dugogodišnji problemi sa odlaganjem otpada na području tri lokalne zajednice, Grada Živinice, Općine Banovići i Općine Kladanj, ali i u drugim gradovima Tuzlanskog kantona, koji budu iskazali interes za ekološki ispravnim odlaganjem otpada. 

“Ovo je zaista veliki korak za Grad Živince, Općine Banovići i Kladanj, ali i za državu Bosnu i Hercegovinu. Mi pokušavamo da otvorimo vrata budućnosti kada je u pitanju zelena ekonomija i cirkularna ekonomija, a izgradanjom ove deponije stvorili smo preduslove za to. Također, izradom fizibiliti studije obezbijedit ćemo siguran put i kurs kojim ćemo upravljati naknadnom obradom otpada, kako bi mogli upravljati energijom u budućnosti. S obzirom na to da će doći do zatvaranja termoelektrana i da imamo strašne probleme kada su u pitanju izvori energije u Bosni i Hercegovini mi moramo danas početi raditi za narednih 50 godina. Ovo je taj prvi korak koji je trebalo napraviti jer bez fizibiliti studije ne možemo ući u program Europske banke za obnovu i razvoj i Europske unije da bi smo dobili bilo kakva sredstva kada su u pitanju izvori energije. Ovo nam daje mogućnost da u narednom periodu imam sigurne energije, elektrčnu energiju, vodik, toplotnu energiju, kroz najveći resusr, a to je otpad koji imamo i kojeg trebamo iskoristiti. Ovo je korak koji je u rangu državnog karaktera, a radimo ga na pilot projektu u Gradu Živinice, Općinima Kladanj i Banovići. Zaista me raduje da će ova deponija biti najsavremenija u Bosni i Hercegovini, jer mi nismo ni željeli sanitarnu ekonomiju, željeli smo upravo da se bavimo cirkularnom ekonomijom i zelenom ekonomijom. Grad Živinice i Općine Banovići i Kladanj će biti prvi koji će imati obnovljive izvore energije i koja će biti odobrena od strane Europske unije”, rekao je gradonačenik Samir Kamenjaković

BIZNISINFO / PRESS


pressmediabih.com
Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU