Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH bi mogla nanijeti probleme privrednom sektoru

  Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i kompanije su pokrenuli postupak izmjene Odluke. Od Savjeta ministara traže da se uskladi sa novim Zakonom, a inicijativu je uputila i Vlada Tuzlanskog kantona.

  Izvoznici navode da će navedena Odluka, koju je potvrdilo Vijeće ministara, a koja bi u konačnoj primjeni trebala biti u februaru naredne godine, prouzrokovati dalekosežne negativne posljedice, jer se skraćuje postupak carinjenja sa 24 sata, tokom sedam dana u sedmici, na period od 10 sati, tokom šest dana u sedmici.

  “Tako da će to konkretno u slučaju Širbegović Inženjeringa na nekih 70 posto da smanji proces izvoza u toku jednog dana“, kaže Edis Bajić , rukovodilac Pravne službe “Širbegović Inženjering” Gračanica

  “Izvoz naše robe zahtijeva dnevni utovar i opremu do 200 kamiona koji moraju biti opremljeni i utovareni unutar 24 sata, tako da bi u ovom slučaju bili primorani prekinuti utovar i opremu nakon 17 sati popodne i nastaviti sljedeći dan. To može puno otežati rad, ne samo ArcelorMittala, nego i prevoznika koji će gubiti puno vremena“, rekla je Sena Šaranović, direktorica departmenta Upravljanje narudžbama “ArcelorMittal” Zenica

  Sve to, navode, može dovesti do gubitka kupaca na izvoznim tržištima, smanjenja nivoa poslovanja i indirektno uticati na dobavljače i ekstrene izvođače radova. U pismu upućenom Vijeću ministara i resornom ministarstvu postavljaju pitanja:

  “Zašto se u trenutno teškim uslovima poslovanja u Bosni i Hercegovini, i teškim ekonomskim prilikama u inostranstvu, zbog brojnih poskupljenja, usporava i ograničava izvoz? Da li je cilj donošenja novih propisa usporavanje ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, smanjenje izvoza i stvaranje ekonomskog okruženja koje odbija strane investitore, ili obrnuto?”

  Inicijativu na relevantne adrese je uputila i Vlada Tuzlanskog kantona u kojem se nalazi većina vodećih izvoznika.

  “Oni koji odlučuju o ovakvim stvarima da ozbiljno shvate i da na vrijeme rješavaju i da uzmu u obzir sve što mi ovdje imamo, našu proizvodnju, naše subjekte koji su izvozno orjentisani i koji bez izvoza ne mogu ni poslovati“, kazao je Rijad Bašić, pomoćnik ministra za privredu Tuzlanskog kantona

  “Naša firma je 95 posto izvozno orjentisana, naši poslovi su širom evropske unije i mi želimo da nastavimo u tom pravcu, tako da zaista smatramo da ćemo, zajedno sa ostalim izvoznicima, u tom pravcu ići“, kaže Bajić.

  Dok se izvoznici nadaju izmjeni Odluke, upite smo i mi poslali Vijeću ministara i Ministarstvu vanjskih poslova, ali odgovor nismo dobili. Poslodavci pozivaju da se, umjesto štetnih odluka, aktivno radi na razvoju privrede i poticanju ekonomskog razvoja, povećanju proizvodnje i olakšavanju, izvoza te privlačenju stranih investitora.

  Objava Odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH bi mogla nanijeti probleme privrednom sektoru pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU