back to top

Odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH bi mogla nanijeti probleme privrednom sektoru

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i kompanije su pokrenuli postupak izmjene Odluke. Od Savjeta ministara traže da se uskladi sa novim Zakonom, a inicijativu je uputila i Vlada Tuzlanskog kantona.

Izvoznici navode da će navedena Odluka, koju je potvrdilo Vijeće ministara, a koja bi u konačnoj primjeni trebala biti u februaru naredne godine, prouzrokovati dalekosežne negativne posljedice, jer se skraćuje postupak carinjenja sa 24 sata, tokom sedam dana u sedmici, na period od 10 sati, tokom šest dana u sedmici.

“Tako da će to konkretno u slučaju Širbegović Inženjeringa na nekih 70 posto da smanji proces izvoza u toku jednog dana“, kaže Edis Bajić , rukovodilac Pravne službe “Širbegović Inženjering” Gračanica

“Izvoz naše robe zahtijeva dnevni utovar i opremu do 200 kamiona koji moraju biti opremljeni i utovareni unutar 24 sata, tako da bi u ovom slučaju bili primorani prekinuti utovar i opremu nakon 17 sati popodne i nastaviti sljedeći dan. To može puno otežati rad, ne samo ArcelorMittala, nego i prevoznika koji će gubiti puno vremena“, rekla je Sena Šaranović, direktorica departmenta Upravljanje narudžbama “ArcelorMittal” Zenica

Sve to, navode, može dovesti do gubitka kupaca na izvoznim tržištima, smanjenja nivoa poslovanja i indirektno uticati na dobavljače i ekstrene izvođače radova. U pismu upućenom Vijeću ministara i resornom ministarstvu postavljaju pitanja:

“Zašto se u trenutno teškim uslovima poslovanja u Bosni i Hercegovini, i teškim ekonomskim prilikama u inostranstvu, zbog brojnih poskupljenja, usporava i ograničava izvoz? Da li je cilj donošenja novih propisa usporavanje ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, smanjenje izvoza i stvaranje ekonomskog okruženja koje odbija strane investitore, ili obrnuto?”

Inicijativu na relevantne adrese je uputila i Vlada Tuzlanskog kantona u kojem se nalazi većina vodećih izvoznika.

“Oni koji odlučuju o ovakvim stvarima da ozbiljno shvate i da na vrijeme rješavaju i da uzmu u obzir sve što mi ovdje imamo, našu proizvodnju, naše subjekte koji su izvozno orjentisani i koji bez izvoza ne mogu ni poslovati“, kazao je Rijad Bašić, pomoćnik ministra za privredu Tuzlanskog kantona

“Naša firma je 95 posto izvozno orjentisana, naši poslovi su širom evropske unije i mi želimo da nastavimo u tom pravcu, tako da zaista smatramo da ćemo, zajedno sa ostalim izvoznicima, u tom pravcu ići“, kaže Bajić.

Dok se izvoznici nadaju izmjeni Odluke, upite smo i mi poslali Vijeću ministara i Ministarstvu vanjskih poslova, ali odgovor nismo dobili. Poslodavci pozivaju da se, umjesto štetnih odluka, aktivno radi na razvoju privrede i poticanju ekonomskog razvoja, povećanju proizvodnje i olakšavanju, izvoza te privlačenju stranih investitora.

Objava Odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH bi mogla nanijeti probleme privrednom sektoru pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU