Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Porasle cijene nafte

  Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga tjedna, no njihov značajniji rast priječi mogućnost recesije, a time i slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’.

  Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3,9 posto, na 79,04 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 posto, na 74,29 dolara.

  Prošlotjedni rast ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena, nakon što su tjedan dana prije potonule više od 11 posto i zaronile na najniže razine u ovoj godini.

  U prva tri dana prošloga tjedna cijene su porasle, no u drugom dijelu tjedna ponovno su se našle u silaznoj putanji jer središnje banke zapadnih zemalja i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

  A to će usporiti rast gospodarstava, pa time i potražnje za naftom. “Stroža monetarna politika već pritišće industrijske aktivnosti. Mogućnost daljnjeg zaoštravanja nakon oštrih komentara dužnosnika središnjih banaka pritisnula je raspoloženje na tržištu”, naveli su u bilješci analitičari iz ANZ Researcha.

  Nakon niza povećanja za 0,75 postotnih bodova, prošloga je tjedna američki Fed povećao kamate za 0,50 bodova, u raspon od 4,25 do 4,50 posto, što je njihova najviša razina u posljednjih 15 godina.

  Uz to, procjene čelnika središnje banke pokazuju da će kamate biti povećane na više razine nego što se očekivalo i da će se na tim razinama zadržati dulje nego što se očekivalo.

    Posljedice migracija: BiH uvozi radnu snagu

  A zbog povećanja kamata usporava se rast gospodarstva. Fed procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a iduće godine porasti 0,5 posto, kao i ove godine, no čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi gospodarstvo iduće godine moglo uroniti u recesiju.

  Prošloga su tjedna i europska, švicarska te britanska središnja banka podignule kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

  S redovne sjednice čelnici Europske središnja banke poručili su i da će trebati dodatno značajno povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija.

  Premda raste rizik od recesije, Međunarodna agencija za energiju predviđa u sljedećoj godini oporavak kineske potražnje za naftom za gotovo milijun barela dnevno, nakon smanjenja u 2022. godini.

  Zbog toga je ta agencija povećala svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2023. na 1,7 milijuna barela dnevno.

  Analitičari iz J.P.Morgan Commodity Researcha očekuju, pak, da će SAD početi obnavljati svoje strateške rezerve nafte u prvom tromjesečju 2023. godine, što bi trebalo podržati cijene ‘crnog zlata’.

  (Hina)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU