back to top

Tešanjska firma izrasla u lidera u proizvodnji filtera za autoindustriju


Tešanjska Firma Izrasla U Lidera U Proizvodnji Filtera Za Autoindustriju

Članovi Odbora Asocijacije metalske i elektro industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održali su sastanak u Tešnju i donijeli Plan rada za 2023. godinu koji se odnosi na unapređenje zakonodavstva, promociju izvoza, inicijative za otvaranje novih tržišta i drugo.

Posjetili su i kompaniju Mann+Hummel BA u Tešnju, koja je lider u proizvodnji filtera za automobilsku industriju.

Tokom studijske posjete, direktor Mann+Hummel BA Mahmut Galijašević održao je prezentaciju „Digitalizacija logističkih i proizvodnih procesa firme Mann+Hummel BA“. Članovima Odbora Asocijacije i predstavnicima VTK BiH, tokom obilaska kompanije, predstavljen je i nivo digitalizacije u logističkim i proizvodnim procesima te pojašnjen Lean leadership put, odnosno način poslovanja kojim se postižu kontinuirani napredak i poboljšanje.

Kompanija MANN+HUMMEL BA postoji još od 1974. godine.

Tada je u sklopu firme „Pobjeda“ Tešanj formiran novi pogon za proizvodnju filter elemenata za automobilsku industriju pod licencom tadašnje MANN+HUMMEL grupacije. U međuvremenu, ovaj dio proizvodnje prerastao je u nezavisnu firmu pod nazivom „Unico filter“.

Godine 2005. firma je privatizirana i postala je dio grupacije koja nastavlja svoj rad pod nazivom MANN+HUMMEL Bosna i Hercegovina, odnosno MHBA. Proizvodi filtere ulja, zraka, goriva i hidraulike za auto-industriju (putnički i teretni program), filtere za građevinske mašine, filtere za industrijske mašine, kao i filtere za prečišćavanje otpadnih voda, a 97% proizvoda se izvozi.

Metalska i elektro industrija je stub cijele bh. privrede sa učešćem više od 40% u ukupnom izvozu. U 2022. godini, metalski i elektro sektor je ostvario izvoz u rekordnoj vrijednosti od skoro 7,5 milijardi KM što je više za 1,5 milijardu KM, odnosno 25% u odnosu na 2021. godinu.

Kompanija MANN+HUMMEL BA, s konstantim rastom proizvodnje i izvoza, 768 uposlenih i više od 100 miliona KM prihoda, ima vrlo značajan doprinos u razvoju ovog sektora privrede.

U posjeti kompaniji MANN+HUMMEL BA bili su predstavnici kompanija Kolektor Laktaši, Mikroelektronika Banja Luka, Medena commerce Tešanj, RM-LH Zenica i predstavnice VTK BiH, direktor Sektora privrede Ognjenka Lalović, sekretar Asocijacije metalne i elektro industrije Adela Vukotić-Terek i stručni saradnik Agencije za promociju izvoza pri VTK BiH Aida Vidimlić.

biznisinfo/press


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU