Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Tešanjska firma izrasla u lidera u proizvodnji filtera za autoindustriju


  Tešanjska Firma Izrasla U Lidera U Proizvodnji Filtera Za Autoindustriju

  Članovi Odbora Asocijacije metalske i elektro industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održali su sastanak u Tešnju i donijeli Plan rada za 2023. godinu koji se odnosi na unapređenje zakonodavstva, promociju izvoza, inicijative za otvaranje novih tržišta i drugo.

  Posjetili su i kompaniju Mann+Hummel BA u Tešnju, koja je lider u proizvodnji filtera za automobilsku industriju.

  Tokom studijske posjete, direktor Mann+Hummel BA Mahmut Galijašević održao je prezentaciju „Digitalizacija logističkih i proizvodnih procesa firme Mann+Hummel BA“. Članovima Odbora Asocijacije i predstavnicima VTK BiH, tokom obilaska kompanije, predstavljen je i nivo digitalizacije u logističkim i proizvodnim procesima te pojašnjen Lean leadership put, odnosno način poslovanja kojim se postižu kontinuirani napredak i poboljšanje.

  Kompanija MANN+HUMMEL BA postoji još od 1974. godine.

  Tada je u sklopu firme „Pobjeda“ Tešanj formiran novi pogon za proizvodnju filter elemenata za automobilsku industriju pod licencom tadašnje MANN+HUMMEL grupacije. U međuvremenu, ovaj dio proizvodnje prerastao je u nezavisnu firmu pod nazivom „Unico filter“.

  Godine 2005. firma je privatizirana i postala je dio grupacije koja nastavlja svoj rad pod nazivom MANN+HUMMEL Bosna i Hercegovina, odnosno MHBA. Proizvodi filtere ulja, zraka, goriva i hidraulike za auto-industriju (putnički i teretni program), filtere za građevinske mašine, filtere za industrijske mašine, kao i filtere za prečišćavanje otpadnih voda, a 97% proizvoda se izvozi.

  Metalska i elektro industrija je stub cijele bh. privrede sa učešćem više od 40% u ukupnom izvozu. U 2022. godini, metalski i elektro sektor je ostvario izvoz u rekordnoj vrijednosti od skoro 7,5 milijardi KM što je više za 1,5 milijardu KM, odnosno 25% u odnosu na 2021. godinu.

  Kompanija MANN+HUMMEL BA, s konstantim rastom proizvodnje i izvoza, 768 uposlenih i više od 100 miliona KM prihoda, ima vrlo značajan doprinos u razvoju ovog sektora privrede.

  U posjeti kompaniji MANN+HUMMEL BA bili su predstavnici kompanija Kolektor Laktaši, Mikroelektronika Banja Luka, Medena commerce Tešanj, RM-LH Zenica i predstavnice VTK BiH, direktor Sektora privrede Ognjenka Lalović, sekretar Asocijacije metalne i elektro industrije Adela Vukotić-Terek i stručni saradnik Agencije za promociju izvoza pri VTK BiH Aida Vidimlić.

  biznisinfo/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU