Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Ministar Vujanović potpisao ugovore s udruženjima potrošača u FBiH o dodjeli sredstava

  Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović u utorak je u Mostaru s predstavnicima udruženja potrošača iz Federacije Bosne i Hercegovine potpisao ugovore o dodjeli sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama” u 2022. godini.

   

  Ove godine Federalno ministarstvo trgovine je naime u proračunu Federacije BiH osiguralo 55.000 maraka za provođenje projekata i sufinanciranje redovnih aktivnosti ovih udruženja.

  Riječ je o udruženjima – Klub potrošača Odžak, Vijeće potrošača Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Udruženje potrošača Klub potrošača TK Tuzla, Udruga za unapređenje kvalitete življenja FUTURA Mostar i Udruženje potrošača općine Kakanj “Potrošač”.

  Ovih pet udruženja potrošača prijavila su se na javni poziv Ministarstva za raspodjelu sredstava i sva su ispunila uvjete te su im na osnovu utvrđenih kriterija raspoređena sredstva.

  Ovom prilikom, ministar Vujanović je ocijenio kako nije u dovoljnoj mjeri zastupljena zaštita potrošača putem udruženja na teritoriji Federacije BiH, budući da ova udruženja djeluju samo u pet županija. Također, naglasio je kako su evidentno potrebna poboljšanja i unapređenje rada udruženja, kako u kadrovskim, tako i tehničkim kapacitetima.

  Predstavnici udruženja su informirali ministra o svakodnevnom radu i problemima s kojima se susreću te planiranim aktivnostima i programom rada za buduće razdoblje.

  Ministar Vujanović je predstavnike potrošača upoznao s inicijativom Federalnog ministarstva trgovine upućenoj Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za izradu novog zakona o zaštiti potrošača u BiH. Cilj donošenja novog zakona je unapređenje zakonskog okvira u skladu s najboljom potrošačkom praksom i aktuelnim propisima EU u ovoj oblasti.

  Federalno ministarstvo trgovine već 15 godina osigurava sredstva iz proračuna Federacije BiH za udruženja potrošača. Tako Ministarstvo nastoji unaprijediti kapacitete kako bi se njihovim djelovanjem što više građana upozna s potrošačkim pravima i obvezama.

  Također, podrška se pruža kako bi udruženja, u skladu sa svojim kadrovskim mogućnostima, pružala savjetodavnu i drugu pomoć potrošačima u slučaju povrede njihovih prava.

  Paralelno s financijskom podrškom Ministarstvo kontinuirano pruža stručnu pomoć udruženjima i nadzire njihov rad sa aspekta zakonitosti i opravdanosti trošenja odobrenih proračunskih sredstava, priopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU